Хаванез – националното куче на Куба

09 фев 2013
Снимка: mypetsmart.com

Ако нямате време за разходки всеки ден, това е кучето за вас.

Хаванез (Havanese) е порода, която рядко можете да срещнете в България. Както подсказва името, тя е кръстена на Хавана – кубинската столица - и е националното куче на Куба. Популярността ѝ расте главоломно, като в момента се счита за една от най-търсените в големите градове, като в Ню Йорк е на едно от първите мяста. Защо?

Това малко създание (3 – 5 кг) е перфектното куче за апартамент, има весел и лек нрав, изключително интелигентно е (нещо неособено типично за породите-играчки), не досажда, но винаги откликва на внимание, обожава стопаните си и, най-важното, може съвсем спокойно да пропуснете някоя-друга разходка. Учи невероятно бързо и лесно каквото и да му покажете, което ще ви е от полза, ако искате да знае, че трябва да използва тоалетната или балкона при повика на природата. Има обаче едно важно нещо – никога не му повишавайте тон и не се опитвайте да го възпитавате с лошо. Не, че няма да ви разбере, просто ще се направи на по-глупаво, отколкото е. Не забравяйте, че колкото и да го глезите, трудно ще го превърнете в лигаво или тиранично – та то е там, за да ви обича и да ви кара да се смеете.

Снимка: havanesepuppies.com

През годините породата е наричана по различни начини – Испански копринен бишон (заради копринената при допир козина), Бишон Хаванез, Хавански шпаньол и др. Принадлежи към голямото семейство на бишоните. Попада на карибския остров Куба през 18 в. заедно с испанските заселници. От там развива и кубинския си стил – копринена козина, изолираща от жегата, весел нрав и безмерна любов към хората.

Има различни разцветки на козината в различни комбинации – бяло, черно, шоколадово, сребристо, смесено. След кубинската революция през 1959 г., няколко кучета попадат в САЩ с кубинските бегълци. Така през 1979 г. се формира Американският клуб Хаванез. Благодарение на изключителния си чар и лесно поддаване на възпитание, кучетата добиват огромна популярност не само там, а и по цял свят.

снимка:allsmalldogbreeds.com

Перфектни компаньони са за всеки член на семейството. Трябва да се внимава с по-малките деца, поради простата причина, че те не владеят добре силата си, а тези кучета са изключително крехки и лесно можете да ги нараните. Хаванезите обожават стопаните си и единственото, което искат, е да са около тях. Ако обичате да пътувате, ще ви бъде лесно с такова куче. Чудесни плувци са.

Ако искате домашен любимец, който да е забавен, приятелски настроен и умен, това е перфектният избор за вас. На всичко отгоре, способността му да се нагажда към вашите навици е изумителна. Има чудесно чувство за хумор (буквално!) и владее идеално способността да разсмива хората. Неслучайно е „терапевтично” куче. Използва се и като куче-асистент за хора със слухови увреждания, и като артист, заради лесната дресировка.

Много известни личности от миналото и настоящето са притежавали и притежат Хаванез – английските кралици Ан и Виктория, Чарлз Дикенс, Ърнест Хемингуей, Сийл и Хайди Клум, Доналд Тръмп младши, че дори и огромният Хълк Хоган.

снимка:dog-obedience-training-review.com

Така че, ако сте зает човек, но пък искате да сте усмихнат и да имате верен приятел с позитивно присъствие у дома, действайте и се опитайте да си намерите един Хаванез. Успех!

4700 | 09 фев 2013

Facebook коментари

Добави коментар

1 коментар

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате