Преди да си вземем папагал

24 фев 2013
Снимка: SXC.HU

Много са статиите, предупреждаващи за особеностите, предизвикателствата и неудобствата, свързани с купуване на кученце и котенце. Отглеждането на папагали обаче не е нито по-малко отговорно, нито по-лесно, нито по-малко забавно.

На първо място трябва да се спомене, че папагалите са доста дълголетни. Малките папагалчета живеят десетки години, а големите вероятно ще ви надживеят. Така че с покупката му вие променяте живота си за дълъг период от време. Това ги прави подходящи за хора, силно привързващи се към домашния си любимец и изживяващи тежко загубата му. Конкуренция по дълголетност могат да им правят само костенурките, които обаче просто живеят „по-бавно”.

Снимка: SXC.HU

Другото, което трябва да изберете, е мястото на папагала. В никакъв случай не трябва да е в кухнята. По две причини – от една страна не е хигиенично, а от друга – загорялата вечеря може да задуши пилето. Птичките са много по-чувствителни на отровни газове от хората, неслучайно миньорите в миналото са взимали птичка с тях като индикатор. Клетката не трябва да е изложена на течение, цигарен дим, силен шум и други интензивни дразнители.

Имайте предвид, че папагалите са интелигентни и чувствителни животни, податливи на стрес и неврозни състояния, близки до човешките. В такъв случай те стават зли, агресивни, шумни или си скубят перата до пълно оголване.

Клетката трябва да е съобразена с размерите на вида, но дори и голяма, тя си остава кафез, лишаващ птицата от най-важното ѝ умение – да лети. Затова периодично и редовно ги пускайте в определена, обезопасена за целта стая. Така ще може да си общувате по-свободно и да опитомите птицата.

Снимка: SXC.HU

Добре е да знаете, че клюнът на папагалите е в състояние да чупи лешници и бадеми – колко от вашите вещи биха им устояли?
В никакъв случай клетката не трябва да има дървени части, а вратата ѝ трябва да се затваря сигурно. За папагали като Жако и Ара никакви „хитроумни” механизми за затваряне не са достатъчни и там си трябва катинарче.

Друго, характерно за папагалите от всички видове, е способността да пръскат семена от храната си из цялата стая. Това е екологичната роля на тези птици – разпръскване на семената и засяване на дърветата и тревите. За да се избегне това, особено при малките папагалчета, се използват така наречените „гащи” – плат с ластик, обхващащ долната част на клетката.

Папагалите са доста шумни и ранобудни животни, особено събота сутрин!  Съобразете това неудобство със семейството и съседите. Никога не игнорирайте присъствието на папагалите за дълго време. Те са социални животни, животът им се осмисля от общуването с другите, така че самотата за тях е най-голямото мъчение. И обратно – ако им говорите и се занимавате с тях, ще имате добри крилати приятели. Много често папагалът се привързва към определен член на семейството и го ревнува от другите.

И две думи за подходящото място за закупуване на папагалчетата. Корели и вълнисти папагалчета се продават свободно в зоомагазините, защото се размножават лесно и в България. Същото важи за мутациите на розелите, различни от дивата им форма. Големите папагали – Ара, Жако, Какаду и т.н. са обект на особени регулации от РИОСВ. Те трябва да са придружавани със сертификати за произход и подлежат на регистрация след закупуване. Никога не купувайте такива птици от съмнителни търговци, без нужните документи! Има вероятност да са уловени в природата и внесени нелегално, с което се застрашават популациите им. Освен това папагалите могат да са болни от  много опасни за човека заболявания, като например пситакозата. Уловените в природата птици никога няма да се опитомят така, като ръчно дохранените  пилета.

Снимка: foter.com

Способността на папагала да говори  не винаги е пропорционална на размера му. Освен всепризнатия „оратор” – Жакото, за изненада на мнозина сред бъбривите папагали се числи и познатото на всички вълнисто папагалче. Само че за целта то трябва да е мъжко, да е отделено като млада птичка от събратята си и да му се говори ежедневно с часове. Такова птиче или възприема себе си като човек, или стопаните си като папагали. То ще ви има пълно доверие и ще бъде член на вашето семейство.

Какъвто и вид папагал да вземете, от вас зависи дали той ще стане ваш добър приятел.
 

4368 | 24 фев 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате