Рибка във ваза не е добра идея за подарък

04 мар 2013
Снимка: Foter.com

Когато обмисляме какво да подарим на приятел, обичащ животните, винаги се сещаме за рибка в сферична ваза. Изглежда стилно, лесно за обслужване и неизискващо много внимание. На пръв поглед – идеалният подарък.


Преди да предприемете закупуването на подобен подарък, е редно да научите няколко факта за рибките и тогава да решите дали е подходящо да слагате риба във вазата или е по-добре да подарите само нея.
Има едно правило в акваристиката: колкото повече, толкова по лесно! Поддържането на воден съд с вместимост под 10 литра е изключително трудно. Изисква честа смяна на водата, което е стрес за рибите и всичко, живеещо в аквариума. Най-лесно се поддържат аквариуми с вместимост над 80 литра. В тях има достатъчно пространство за цялото оборудване, което е необходимо за поддържане на водата.
Рибите не се чувстват комфортно в съдове с формата на сфера и живеят под непрестанен стрес. Причината се намира по тяхната странична линия. Тя представлява сетивен орган, в който са разположени множество рецептори, с които рибата се ориентира за налягането на заобикалящата я вода, причинено от движения и вибрации. Т.е. рибата разбира дали идва друга риба, дали няма прекалено силно водно течение и т.н. Когато поставите рибката в сфера, тя получава отражение на собственото си движение в съда, само че тези вълни са увеличени значително. В резултат на това тя живее под непрекъснатия стрес, че край нея се намира голям обект, който непрекъснато се движи. За малката рибка това може да означава друга, по-голяма риба, която иска да я изяде. Чудно ли е тогава, че няма да живее дълго?

Ако все пак искате да подарите рибка в малък съд, ориентирайте се към видовете, подходящи за малки аквариуми.
Такъв вид са рибите Бета. Те не се нуждаят от много просторен аквариум, но също трябва да живеят в съд с четири стени, за да се чувстват комфортно. Продават се красиви аквариуми, специално за такива рибки. Може и сами да си го направите от стъкло или да намерите подходящ стъклен съд с четири стени. Освен това рибките Бета могат да живеят без аератор (помпичка за въздух), защото имат необикновената способност да поемат въздух от повърхността. Златната рибка не умее да прави това и ако все пак оцелява без въздух и на тясно, то е, защото е доста издръжлива. Това не означава, че ѝ харесва.

За финал искам да се замислите. Изборът на домашен любимец – рибка, гущер, коте, куче, слонче… е МНОГО ЛИЧЕН. Стопанинът трябва сам да реши дали иска и има способност да се грижи за животните си. Най-добре е, ако желаете да подарите домашен любимец на някого, да се консултирате с бъдещия собственик. Така е най-добре не само за животното, но и за самия него, а и за вас, тъй като няма да сте подарили ненужно и нежелано животинче.

3803 | 04 мар 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате