Пришълците

12 мар 2013
Снимка: sxc.hu/michaelaw

В съвременния свят хората пътуват все повече и често взимат своите домашни любимци със себе си. Но историята помни много печални случаи, в които новодошлите животни биват пускани на свобода на друг континент и се адаптират към новите условия. Последиците за природата след това могат да бъдат страшни.

Ето някои примери:

Слънчевата рибка

Тази красива американска рибка е донесена в Европа от акваристи още през 19 век. Някой от тях я е пуснал на свобода във Франция. От там се разпространява в реките, езерата и язовирите на цяла Европа и се превръща в истинска напаст. Тази рибка, макар и неголяма, е много хищна и агресивна. Тя изяжда по-малките от нея организми, а на по-големите риби унищожава хайвера и личинките. В резултат на това има много водоеми, пълни само с изгладнели слънчевки и нищо друго. Това не е единствената вносна плевелна риба в България. Освен нея има още една дребна нашественица, дошла от далечния изток със зарибителен материал - псевдоразбора (Pseudorasbora prava).

Колорадски бръмбър

Той е известен на науката още от началото на 19 век. Тогава е впечатлявал учените с красивия си вид. Но както често се случва, външният вид лъже. Този вредител е нанесъл ужасни щети на човечеството. Затова появата му в Германия всява ужас у земеделците. Там биват залети огромни площи с петрол и запалени, с цел да бъде унищожен. Но това само временно забавя разселването на вредителя и той сега с наслада хрупа картофени листа и по българските градини. Когато няма картофи, му се налага да нападне и доматите. Борбата срещу него се води с инсектициди, но тя е скъпа и невинаги успешна.

Сив плъх

Тук хората може би нямат вина. Факт е, че и преди 18 век в Европа плъховете са били достатъчно неприятни и вредни. Това били познатите черни плъхове. Но от изток нахлули сивите плъхове. Родината им била източна Азия, откъдето на собствен ход, преплувайки реки и преодолявайки хиляди километри, дошли на Стария Континент. Новите, по-големи гризачи, изместили черните плъхове от техните местообитания и ги принудили да търсят спасение по тавани и високи сгради, защото се катерели по-добре от пришълците. После с корабите сивите плъхове се разселили практически навсякъде. С остри зъби, добро обоняние и отлична адаптивност, те са неприятел, който още не може да бъде победен от човека. Щетите, които нанасят, се изразяват не само в повредени или унищожени запаси от храна, но често и в пожари, причинени от прегризани кабели. Плъховете също така пренасят и много заболявания.

Заек

Става въпрос не за познатия ни див заек, разпространен в България, а за подземния му роднина, който бил разселен умишлено в Австралия и Нова Зеландия. Там се оказва, че той няма естествени врагове и се размножава прогресивно до такава степен, че изяжда тревата. Никакви усилия на ловците не успяват да овладеят положението и заешката напаст заплашва да доведе до фалит фермерите, а екосистемите - до срив. Тогава някой се досеща да внесе инфекциозно заболяване -миксоматоза. Така, макар и временно, популацията бива овладяна - милиони зайци умират, но оцелелите развиват имунитет и броят им отново започва да нараства. Освен зайците, напоследък и котките започват да тревожат местните еколози. Те също се размножават бързо и унищожават уникалната фауна, която се оказва беззащитна към европейските нашественици.

Червенобузата костенурка 

Много нехайни любители на животните си я купуват от  зоомагазините. Любимецът обаче става голям, терариумчето, което са взели, се оказва тясно. Накрая стопанинът му го „съжалява” и му дарява свободата в най-близката река. Размножаването на този хищник в европейските водоеми не вещае нищо добро на местните обитатели.

Има още много известни случаи, когато човек прави фаталната грешка да пусне волно или неволно организъм от друг край на света. Такива като пеперудата гъботворка и един паразит по пчелите почти довеждат до унищожение цели сектори от човешката дейност. Затова е нужна отговорност и внимание, когато се внасят екзотични животни, независимо колко мили и безобидни изглеждат. Понякога и най-беззащитните на пръв поглед животинки се превръщат в чудовища.

1921 | 12 мар 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате