Терариумът - екзотично късче земя у дома

14 апр 2013
Снимка: holidayhanson / Foter

Във все по-индустриализирания свят от метал, полимери, бетон и стъкло човек има нужда от контакт с природата. Терариумът дава възможност да пренесете една малка част от нея в дома си.

Предимствата на терариума са видими за всеки, който се е захванал с тераристика - изисква минимална поддръжка, която е лесно изпълнима, не отнема време и не е свързана с физически усилия, в сравнение с аквариума например. Освен това, терариумът не нарушава с нищо човешката среда. Животните в него са тихи, не отделят неприятни миризми и прах. Като пренебрегнем първоначалните предразсъдъци, терариумът се оказва много добро решение.

Терариумните животни са доста непретенциозни към грижите за тях, не искат разходка, ако пропуснете да ги нахраните за ден-два, те няма да страдат. Разбира се, има особености, обусловени от физиологията на обитателите, които трябва да се имат предвид.

Има различни видове терариуми.

Възможно е да си направите терариум без животни, само с растения. Тук може да се развихрите и да използвате въображението си, защото не трябва да се съобразявате с изискванията на конкретно животно. Може да използвате аквариум, стъклена сфера или дори буркан. Поставете за грунд най-отдолу ситен чакъл, пясък или вермикулит. След това сложете слой почва и засадете растенията. Подходящи са мъховете (заради малкия мащаб на терариума изглеждат като тревен чим), африканската теменужка, различни папрати, бръшлян, традесканция, агаве, тлъстига и дори палми, в зависимост от биотопа, който се стремите да пресъздадете. Ако искате да имитирате пустиня, тогава заложете на сукулентните видове; ако правите влажна гора или палудариум (терариум с воден басейн) – водолюбиви папрати и водни растения за водната част. Освен растенията, може да аранжирате с корени, камъни и кори от дървета.

Ако сте решили да отглеждате животни в терариума, тогава аранжировката трябва да отстъпи място на изискванията на конкретния животински вид. В терариум могат да се отглеждат различни влечуги, земноводни, насекоми, паяци и други членестоноги, а също и дребни гризачи. Стремежът е да се наподобят условията в естествената среда на вашите любимци. Затова терариумите се делят на:

  •         Акватерариум. Подходящ за жаби, други земноводни и водни костенурки. Името му подсказва, че трябва да има водна и сухоземна част. Водната част обаче се замърсява доста бързо, затова е практично тя да е направена от съд, който лесно се изважда и почиства. Дори два съда, влизащи един в друг, като горният се пълни с вода и се слага в долния. Аранжировката може да бъде допълнена с камъчета, водолюбиви растения (може и изкуствени), корени и т.н. Необходимо е да има нагревател за водната част, който да подържа температура около 25 градуса.
  •         Скален терариум. Подходящ за катерещи се гекони. Оформят се скали от гипс или стиропор, като той се шлифова и намазва с теракотено лепило - резултатът е доста добър.
  •         Тропическа гора. Доста по-сложен за аранжировка влажен терариум, подходящ за дървесни жаби и някои видове гущери и змии. Използват се по-високи растения.
  •         Ливаден терариум. Чести гости на този тип терариум са гущерите и змиите. Засаждат се мъх или чимчета трева, както и няколко по-високи растения. Трябва да има осветление и отопление (понякога съчетано в една лампа).
  •         Пустинен терариум. Това е най-лесният за направа и поддържане вид, който също може да се направи така, че да изглежда ефектно. За субстрат се използва пясък, който да е съобразен с животинския вид. Прекалено ситният пясък лесно се поглъща с храната и може да доведе до обстипации при гущерите. Засаждат се сукулентни растения без бодли. Задължително, както и при предишния вид, трябва да присъства съдче с прясна вода за пиене. 

Отоплението е добре за бъде такова, че да осигурява по-топла и по-хладна част в терариума. Лампата осигурява отопление и осветление, но не винаги е достатъчна само тя. За да се почувстват добре студенокръвните обитатели, се използват отоплителни камъни, нагревателни кабели и порцеланови нагреватели, които осигуряват жизненоважната топлина. Лампи със специално подбран UV спектър също са важни за правилното развитие на животинките.

В някои случаи любителите-тераристи оформят терариума така, че да е максимално опростен и лесен за поддръжка. Някои видове изискват специални грундове като кокосов субстрат, торфен мъх и т.н. Не всички животни могат да съжителстват с растения. Растителноядните влечуги например ще унищожат грижливо посадените тревички.

Сдобиването с екзотични животни вече не е проблем, тъй като много любители успяват да ги развъдят в домашни условия, а има и внос. Важно е да се знае, че някои видове имат специален режим за регистрация в органите на РИОСВ, с цел прекратяване на безразборния им лов в естествените им местообитания.

2523 | 14 апр 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате