Крилати компаньони

25 апр 2013
Снимка: OrangeCounty_Girl / Foter.com

От стари времена папагалите сe нареждат сред фаворитите за домашни любимци. Всички сме чели истории за кораби на пирати в открито море и придружаващите ги пъстри птици, които имитират гласовете и заповедите им. Не ви ли се е искало да имате такъв сладкодумец, кацнал на рамото ви?

Папагалите са дълголетници и това е една от причините хората да ги избират за свои любимци. Не са малко случаите, в които те надживяват своите господари.
Способността да говорят е безспорният талант, заради който хората ги обичат. Не по-малко важно е, че те са предани на своя стопанин, доставят безброй мигове на радост и удивление. Понякога са шумни, но интелигентността и красотата на тези пернати същества могат да компенсират всичко.

Ако сте решили, че искате папагал за любимец, разгледайте предложенията за видовете, които са най-подходящи за отглеждане в домашни условия.

Вълнисти папагалчета


Те произхождат от Австралия. Продължителността на живот може да бъде 15 години, но при правилно хранене и подходящи грижи. Най-полезните храни за тях са: ечемик, лен, овес, див ориз, броколи, листа от зеле, моркови, краставици, всички видове ябълка, банани, всички цитрусови плодове, грозде, киви, манго, пъпеш, праскови, сливи, боровинки, нар, малини и др. Вълнистите ви приятели ще подсвиркват и кряскат, но това е характерно за тях, както и за повечето папагали, и е признак за добро здраве. Има специфични начини, с които може да коригирате това им поведение.

Корела, или още позната като Нимфа.

Със своя среден размер корелите са много предпочитани. Те са най-малките представители от вида какаду. Освен това са известни със закачливото си свирене и пеене, в което ще се влюби цялото ви семейство. Корелите са в състояние да се научат да говорят, но много собственици смятат, че техните птици предпочитат да си подсвиркват и са склонни да имитират странни, произволни звуци като звън на телефон, аларма на кола и др. Те се срещат във все по-разнообразни цветови комбинации и имат средна продължителност на живота на между 15 и 20 години при подходящо отглеждане. В хранителния им режим трябва да се включват пресни плодове и зеленчуци като броколи, зеле, карфиол, марули, ябълки, круши, ананас, прясна царевица.

Другите популярни видове домашни птици са канарчетата

Те се нуждаят от по-малко пространство в сравнение с повечето видове. Най-добрата храна за тях се състои от около 80% канарено семе и останалите 20% може да са рапица, коноп, нигер и др. Повечето канарчета не ядат бяло или жълто просо. Не им давайте, освен ако не е в минимални количества. Сезонните зеленчуци са задължителни, ако искате да имате здраво и щастливо канарче. Избягвайте да им давате плодове, освен ябълки и круши. Продължителността на живота им може да бъде по-малка от тази на другите птици.

Неразделки – вечните влюбени.


Това са малки по размер, красиво оцветени птици, характерно за които е, че живеят живота си по двойки. Неразделките не са гръмогласни папагали, но шумът може да се окаже относителен фактор – за някои може да са шумни, за някои – не. Преди да вземете решение за закупуване им, не забравяйте да прочетете толкова информация, колкото можете! Както при всеки друг вид папагал, неразделките имат добри и лоши страни. В храната им трябва да присъстват пресни плодове, зеленчуци, висококачествен коктейл от семена, люцерна, боб или броколи. Кълновете са фаворит за тях. Птиците могат да живеят 15 - 20 години.

Африкански сив или Жако

За тези папагали се твърди, че са най-интелигентните. Могат да научат над 2000 думи. Тъй като птиците са много умни, те са склонни да бъдат взискателни домашни любимци и ще се отегчат бързо, ако не ги стимулирате. Особеност на характера им е, че в повечето случаи се привързват към един човек от семейството. Храната им трябва да съдържа над 65% висококачествен микс от семена, плюс свежи плодове и зеленчуци около 20-30 %. Живеят над 50 години.

Малък Александър

Това са много интелигентни птици. Те могат да бъдат научени на различни трикове, могат да пеят песни, да изговарят цели фрази, да имитират мелодии.
Макар, че се възпитават трудно, могат да бъдат прекрасни любимци. Когато веднъж се сприятелите с Александър, не спирайте да контактувате с него. Обръщайте му внимание и проявете много търпение. Хора с малък опит в обучението на папагали твърдят, че те сa неподходящи любимци, но това не е вярно. Напротив, това може да бъде интересно предизвикателство за вас. Имайте предвид, че този вид папагали могат да бъдат доста шумни. Хранете ги със семена, плодове и зеленчуци.

Макар красиви и бъбриви, папагалите имат своите особености в отглеждането. Преди да пристъпите към взимане на птица в дома си, уверете се, че сте наясно в какво се забърквате.

Преди всичко никога, никога, ама никога НЕ КУПУВАЙТЕ живо същество, само защото е красиво, без да сте осведомени как трябва да бъде отглеждано.

  •  Вълнистите папагали и корелите са по-добър вариант, ако имате деца.
  •  Най-важното е да уточните колко голяма искате да бъде птицата – малък, среден или голям размер. Това е от изключително значение, защото трябва да съобразите размера на жилището си и папагала. По-големите видове имат нужда от пространство и голяма клетка. Едва ли би било хуманно да затворите например АРА  в средна клетка, колкото да може да стои, и да я държите само там.
  •  Като всяко живо същество, папагалът има нужда от вниманието на стопанина си ежедневно. Това са социални животни и трябва да бъдат обгрижвани. Не забравяйте, че държанието ви рефлектира върху тях и се старайте да бъдете добри, за да са добри и птиците ви.
  • В зависимост от големината и вида на папагала, трябва да отделите необходимия бюджет за отглеждането му, а той невинаги е малък. Някои видове папагали са със специфични нужди относно храната – тя трябва да е висококачествена.
  • Един папагал би могъл да създава доста шум. Уверете се, че имате разбрани съседи. Изберете вид, който няма да накара етажната собственост да ви изгони от блока.
  • Ако пускате птиците да летят свободно из дома, не забравяйте, че притежават мощни клюнове и могат да действат деструктивно спрямо покъщнината ви.
  • Алкохол, кофеин, авокадо, костилки от плодове, шоколад – това са смъртоносни неща за папагалите. Избягвайте ги.
  • Папагалите се нуждаят от прясна вода, играчки и умствени стимулатори всекидневно.

Преди всичко разучете най-подробно спецификата на видовете и дали ще може да осигурите дома, от който се нуждаят тези красиви приятели. Дарявайте им любовта и вниманието си и един ден всичките усилия, които сте положили, ще бъдат щедро възнаградени.

3478 | 25 апр 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате