Как се избира куче

19 май 2013
Снимка: SXC.hu

Вие искате да си вземете куче? Това е една много важна стъпка за вашето семейство. Първо се убедете, че сте готови да я направите. Но ако вече сте взели твърдо решение, поздравления! Остава само да решите какъв тип куче е най-подходящ за вас. За целта трябва да се разгледат няколко важни фактора.

При избора на куче най-важното е да вземете предвид начина си на живот, с който сте свикнали, и да прецените какви промени в него можете да си позволите. Обърнете внимание на нуждите на вашето семейство, особено ако имате деца или други домашни любимци. Трябва да подберете внимателно оптималния размер на кучето, нивото на неговата активност и възрастта му, а след това вече да се замислите откъде можете да се сдобиете с него. Не забравяйте, че отглеждането на куче е свързано с много отговорности за неговия стопанин.

Ето няколко съвета, които ще ви помогнат да изберете най-подходящото за вас куче:

Размер

Сигурно вече сте решили дали искате малко куче, което да можете да водите навсякъде със себе си, или обратното – сърцето ви вече принадлежи на големите породи. Ако все още не можете да направите своя избор, значи по-скоро едно куче със среден размер е идеалният вариант за вас.

Имайте предвид, че малкото куче обикновено е по-чувствително и уязвимо. Ако случайно го настъпите или се държите с него невнимателно, можете да му причините сериозна травма. Освен това малките кучета могат да бъдат много чувствителни към студа и трябва да бъдат отглеждани на топло. Не забравяйте, че те също се нуждаят от обучение. Някои от тях могат да бъдат много жестоки и агресивни в опит да компенсират малкия си размер. При избора си вие трябва да сте уверени, че сте готови и за това.

По-големите кучета се нуждаят от просторно помещение. Активното, жизнерадостно животно с дълга опашка трябва да разполага с достатъчно пространство, за да може да я размахва свободно. Това ще предотврати травми на опашката и повреди на домашното имущество. При избора си имайте предвид, че разходите по отглеждането са по-големи. Големите кучета имат нужда от по-скъпа храна и аксесоари, а и лечението им е по-скъпо. Ключов фактор е и дресировката. Едно голямо куче с неправилно възпитание може да причини много сериозни проблеми не само на околните, но дори и на собствените си стопани.

Активност

При избора на куче е много важно да се отчита нивото на неговата активност. Може би вече знаете, че някои породи са по-енергични в сравнение с други. Активността на кучето най-често зависи от породата му, но това не значи, че само на тази основа можете да прогнозирате колко енергично ще стане то, когато порасне. Всяко животно има нужда от физически упражнения, независимо от породата и размера си, затова трябва да сте убедени, че ще можете да му ги осигурите. Ако знаете, че няма да можете да го разхождате по-често от 1-2 пъти на ден, значи трябва да се спрете на по-малко активна порода – например басет хаунд. А ако търсите куче, с което да тичате, да си играете на различни игри (напр. аджилити) и да се съревновавате по ловкост, помислете за породата бордър коли.

При избора си бъдете готови за това, че то може да изисква много повече физически упражнения и внимание, отколкото сте очаквали. Куче, което постоянно лае, копае ями по двора, чупи или гризе предмети по-скоро изисква допълнителни физически занимания и вниманието на стопаните си. Голяма част от тези проблеми се дължат на високата му активност. За съжаление, някои собственици на кучета с такива поведенчески проблеми предпочитат да се отърват от тях (обикновено изхвърляйки ги на улицата), отколкото да им осигурят нужното внимание и физическо натоварване.

Грижи

Появата на куче в дома е свързана с известна загуба на време, предназначено за неговите грижи. Всяко куче се нуждае от основни грижи, но определени породи, в зависимост от козината си, изискват много по-големи усилия. Ако кучето е дългокосместо, грижата за козината му е от особено значение. Повечето късокосмести и гладкокосмести кучета също се скубят, затова бъдете готови, че ще трябва да чистите постоянно след тях. Дългоухите кучета често страдат от ушни инфекции и се нуждаят от редовно почистване на ушите. Други пък, като мастифа, имат обилно слюноотделяне, затова се нуждаят от специална кърпа, с която да избърсвате лигите. А ако започнат да тресат и въртят главата си – пазете се!

Възраст

Възпитанието на малките кученца изисква висока степен на професионална подготовка. Те се нуждаят от много внимание, особено през първите 6 месеца от живота си. Имайте това предвид при избора си на куче. В този период ще трябва да му посветите много от личното си време. Освен това малките кученца могат да причинят много пакости в дома ви, да съсипят мебели и вещи. С времето тези проблеми се разрешават чрез обучение и дресировка, но така или иначе на първо време ще се нуждаете от много търпение. Освен това, когато порасне, кученцето може да не се превърне в това, което сте си представяли, особено ако е непородисто. Това не е особен проблем, просто трябва да го имате предвид.

Изборът на възрастно куче е целесъобразен в случаите, когато искате веднага да придобиете представа за външния му вид, нивото на активност, характера и темперамента. Но даже и в този случай не трябва да си въобразявате, че не трябва да се занимавате с него. Все пак ще ви се наложи да посветите определено време за упражнения и общуване с него.

Не забравяйте и за старите кучета. Ако решите да си вземете старо куче, можете да облекчите последните му години. За съжаление, тях рядко ги прибират вкъщи, затова са принудени да доживеят края на дните си в приютите или ги приспиват. А всъщност старото куче може да бъде идеален приятел за тези, които се нуждаят от по-неактивно куче. Но от друга страна трябва да се отчете, че то се нуждае от повече здравословни грижи, което може да доведе до допълнителни разходи. Ако сте готови да поемете тази отговорност, това ще бъде една много състрадателна постъпка от ваша страна.

Породисто или непородисто куче

Безспорно, породистите кучета са по-популярни. Много хора имат симпатии към определени породи по различни причини – защото са имали точно такова куче в детството си, защото са добре запознати с изискванията за отглеждането му или защото харесват външния му вид. А понякога човек просто има вътрешно усещане коя порода е най-подходящата за него.

Ако се спрете на породисто куче, първо се убедете, че имате достатъчно познания за породата. Трябва твърдо да решите дали сте готови да се заемете с всички проблеми, свързани с темперамента, хигиенните и здравословни потребности. Убедете се, че точно това куче е най-подходящо за вашето семейство и начина ви на живот, към който сте привикнали.

Непородистите кучета обикновено са резултат от смесване на няколко породи и често съчетават в себе си техните качества и физически характеристики. Затова в тези случаи е невъзможно предварително да се предугади в какво куче ще се превърне миловидното кутре. Няма как и да се предскаже какви здравословни проблеми могат да се появят. Въпреки това повечето експерти считат, че непородистите кучета имат много по-малко здравословни проблеми, отколкото породистите. Обикновено те са умни и добри и са изключително верни на стопаните си. Не забравяйте и факта, че прибирайки такова куче, вие го спасявате от живот на улицата или преждевременна смърт.

Откъде да го вземете?

След като уточните какво точно куче желаете, идва време за неговото търсене. Има много начини да направите това. Като начало започнете със събиране на сведения за хората или организациите, които предлагат кучета, разучете тяхната репутация. След това разгледайте мястото, където държат животните, за да се убедите, че те се намират в здравословна среда.

Ето някои места, на които можете да потърсите бъдещия си домашен любимец:
1. Приюти за животни
Обикновето там преобладават непородистите, но понякога може да се намери и породисто куче. Като цяло те са социализирани, макар че някои от тях може никога да не са имали стопани. Поговорете с хора от приюта, които да ви запознаят с характера на животните и да ви насочат към най-подходящото за вас.
2. Организации за защита на животните.
Много често те се занимават с търсене на стопани за бездомни животни. Повечето от тях живеят в приюти, но някои са прибрани временно в приемни семейства. Хората от тези организации се отнасят много отговорно към подбора на стопаните и затова могат да ви зададат куп въпроси.
3. Развъдници
Ако решите да си купите чистокръвно, породисто куче с добро родословие, можете да се обърнете към развъдник, в който работят опитни развъдчици с отлична репутация. Те винаги са готови да ви покажат помещенията, в които държат кучетата, и да ви разкажат подробно за родителите им. В развъдника трябва да цари изрядна хигиена без остри миризми. Майките и малките им трябва да изглеждат здрави и активни. Не рискувайте да си купувате куче от човек, с когото не сте се срещнали лично.

Мерки за безопасност

Бъдете внимателни, ако решите да вземете куче по обява, в която се настоява то да попадне при добри хора, защото това може да означава, че преди това е отглеждано при лоши условия или от безотговорни стопани. Такова куче може да бъде зле възпитано или болно, защото бившите му собственици не са полагали нужните грижи за него и неговото здраве.

Окончателното решение

След като окончателно се спрете върху конкретно куче, вие трябва да се убедите, че е здраво. То трябва да има жив и умен поглед, лъскава козина и добър апетит.

Ако има някакви специфични потребности, основаващи се на физическите му характеристики или темперамент, трябва да сте убедени, че ще се справите. Обърнете внимание на признаците на агресия или страх, както и на други проблеми в поведението, което означава, че ще е потребно допълнително обучение и специално отношение от ваша страна. Ако сте запознати предварително с проблемите, ще можете да вземете мерки за тяхното преодоляване, което да направи кучето подходящо за отглеждане в домашна среда. В противен случай вие ще имате всички основания да го върнете на собственика, фермата или приюта, откъдето сте го взели.

Преди да приберете кучето в дома си, прочетете колкото може повече информация за породата и нейните особености. Убедете се, че сте приготвили всичко необходимо за живота му във вашия дом. Не забравяйте да го заведете на ветеринар за общ основен преглед.

3024 | 19 май 2013

Facebook коментари

Добави коментар

1 коментар

  • 2013 05 20 #1
    гост22   

    Това са глупости. Куче се избира първо по породата (нрава и изискванията да са подходящи за това, което искате и с което разполагате)  и по времето, което можете да му отделите ВСЕКИ ДЕН — сутрин и вечер.

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате