Монголски джербил

27 юни 2013
Снимка: sxc.hu

Монголските джербили са дребни гризачи. Приличат на малки мишлета с дълги опашки. Те са много социални животни и живеят в големи групи. Изключително забавно е да наблюдавате живота на групата, където всяко животинче изпъква със собствената си индивидуалност. Те са контактни и с лекота се опитомяват. Подходящи за любимци на малки деца, понеже рядко хапят. Важно е обаче да контролирате контакта им с детето, за да не се наранят взаимно.

Ако решите, че искате тези сладури за домашни любимци, трябва да се съобразите с някои техни особености.


Джербилите живеят на групи. За да се чувстват добре, те имат нужда от приятелче от същия вид. Най-добре си вземете две или три женски, ако не желаете да имате потомство. Независимо дали живеят сами, или в група, те са много социални и това по никакъв начин не би попречило на контакта им с вас.

Джербилите за кратко време могат да увеличат броя си. Като типични представители на семейство Гризачи, те раждат голям брой малки за кратко време. Ако вземате животни от различен пол, трябва да предвидите, че само след месец могат да станат мама и татко на още 4-6 малки джербилчета.Понеже ще отглеждате животните в група, трябва да им осигурите голямо и просторно жилище. В него трябва да има укрития, тунели, субстрат, в който да могат да ‘’копаят’’. Клетките за хамстери, мишки, морски свинчета и порове не са подходящи за тях. За двойка джербили спокойно можете да използвате дълбок аквариум, покрит с капак от мрежа. Продават и специални клетки за джербили, които имат дълбоко прозрачно дъно, а горната част на клетката е покрита със ситна мрежа. Такава клетка можете да си направите и сами, като вместо дълбоката подложка поставите дълбок аквариум. За два джербила ви е необходимо около 30/60/30 см жилище. Имайте предвид, че клетката не трябва да е изработена от материали, които могат да бъдат изгризани. Същото се отнася и за купичките с храна.
Дъното на аквариума покрийте със ситен, чист пясък, а върху него можете да поставите стърготини. Твърдите дървени пелети, ползвани за зайчета и морски свинчета, както и бентонита, ползван за котешките тоалетни, са много неподходящи. Те са прекалено твърди за малките им крачета и могат да доведат до нараняването им. Поставете и сено. Него ще ползват не само за укритие, но и могат да похапват, докато се излежават.

Срязан на две кокосов орех е идеално укритие за мъниците. Картонените кутии не са особено подходящи, понеже бързо биват разрушавани. Можете да им поставите дървени къщички, които се продават в зоомагазините за хамстери и морски свинчета. Всякакви видове тунели също са удачни. Монголските джербили не се въртят на колела като хамстерите.
Джербилите се хранят с готови смески. В менюто им, освен семена и ядки, са включени и насекоми. Насекомите не са жизненоважни за тях, но е добре да се приемат поне в малки количества. Можете да им давате и пресни плодове и зеленчуци, но имайте предвид, че това трябва да става изключително рядко, до 1-2 пъти седмично, в символични количества.
Зъбите на джербилите растат през целия им живот. Това означава, че трябва да се изтриват правилно и непрекъснато. За да им помогнете да изтриват зъбките си и да задоволят естественото си желание за гризане, можете да поставите в клетката им клонки от плодови дръвчета.

Почти всички гризачи ядат своите изпражнения. Това е характерно за зайците, морските свинчета и в частност за джербилите. Не ги обвинявайте в лоши вкусови навици. Те имат нужда да приемат витамин Б12, който отделят чрез изпражненията си. Това е единственият начин те да го усвоят!
Поради факта, че са пустинни животни, много продавачи в зоомагазините дават съвет да не им се предлага вода. Това не е правилно! Джербилите, като всички бозайници, имат нужда от вода, макар и в по-малки количества. Поставете поилка за гризачи, като я захванете здраво за клетката. Важно е да могат и най-малките членове на групата да достигат до нея.

3038 | 27 юни 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате