Продукти, които не бива да давате на домашните си любимци

18 сеп 2012
Снимка: sxc.hu


Опасни продукти и възможни реакции


Ние толкова обичаме домашните си любимци, че понякога  дори забравяме, че те са само животни и се отнасяме с тях като към членове на семейството. А всеки глези домочадието си с нещо вкусно. Случва се и на питомците да подадем нещичко от масата, без да се замислим какво можем да им причиним.
Делим с тях жилището и дори леглото си, но по-добре да не споделяме следните продукти:

Шоколад

Действа възбуждащо на нервната система и на сърдечната дейност. Вреден е за всички животни, но най-вече за кучетата, защото те могат да погълнат голямо количество.
Възможни последици: гадене, повръщане, прекомерна жажда, отоци, възбуда, безпокойство, ускорен или неправилен сърдечен ритъм, тремор, гърчове.

Грозде и стафиди

Увреждат бъбреците. Вредни за кучета и котки.
Възможни последици: прекомерна жажда, отоци, често уриниране, вялост, повръщане.

Лук и чесън

Предизвикват анемия като повреждат червените кръвни телца. Вредни за кучета и котки.
Възможни последици: повръщане, оцветяване на урината в розово, слабост, анемия.

Ксилитол (съдържа се в дъвките и в диетичните сладкарски продукти)

Предизвиква повишена секреция на инсулин, вследствие на което се понижава кръвната захар. Вреден за кучета.
Възможни последици: гадене, повръщане, отказ от храна, летаргия, загуба на координация, тремор, конвулсии, жълтеница, диария.

Алкохол

Потиска нервната система. Отровен за всички животни
Възможни последици: гадене, повръщане, отказ от храна, загуба на ориентация и координация, диария, летаргия, затруднено дишане, тремор, конвулсии, кома.

Сурово тесто и дрожди

Употребата им предизвиква повишено газообразуване в храносмилателната система, а ферментацията на дрождите води до алкохолно отравяне. Вредни са за всички животни, но за кучетата са особено опасни, защото те могат да погълнат голямо количество.
Възможни последици: подуване на корема, повръщане, гадене, отказ от храна, загуба на ориентация и координация, диария, апатия, затруднено дишане, тремор, конвулсии, кома.

Орехи макадамия

Увреждат мускулите и нервната система. Вредни за кучета.
Възможни последици: повръщане, гадене, вялост, слабост, повишена температура, конвулсии.

Авокадо

Съдържа персин, който уврежда сърдечния мускул. Вредно е за болшинството животни, но най-вече за птиците и гризачите, доколкото шансът да опитат  авокадо при тях е по-висок.
Възможни последици: повръщане и диария при кучетата. Вялост, апатия, затруднено дишане, конвулсии, кома (при птиците и гризачите).
 

8429 | 18 сеп 2012

Facebook коментари

Добави коментар

1 коментар

  • 2012 11 14 #1
    WomanBerry  Добронамерена и честна 

    Мога да добавя и прясно мляко и млечни продукти (само за кучета) след 2-месечна възраст. Ветеринарката на моята Карита каза, че големите кучета вече нямат ензим, който да разгражда млечните киселини... Другото, което не се дава на кучетата - пилешки кости. Прекалено крехки са и се забиват в гърлото и стомхаха и могат да доведат до ужасни последици  :(

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате