Да си вземем костенурка

21 юли 2013
Снимка: sxc.hu

Ако не желаете ,,стандартен ’’ домашен любимец, не искате шумен любимец, не харесвате дългите разходки, не понасяте гризачи или просто искате нещо по-интересно и безопасно, можете да се замислите за костенурка.

Макар и много хора да изпитват естествено отвращение към влечугите, то костенурките набират голяма популярност като домашни любимци.

Ако искате да имате костенурка у дома, трябва да се подготвите с голямо пространство и готовност да закупите оборудване за новия член на семейството ви.

Костенурките не са жива играчка за детето ви. Повечето видове са миролюбиви, но има и такива, които се защитават добре. Независимо че ви се струва безопасно детето ви да играе с костенурката, то може да я нарани.

Костенурките са една много интересна и древна група животни. Малцина знаят, че разред Костенурки е една от първите групи сухоземни гръбначни, възникнали много преди динозаврите и останалите влечуги. Нещо повече – еволюцията е запазила костенурките стотици милиони години почти непроменени – време, за което са възникнали, живели и изчезнали милиони видове по земята. Всъщност, когато държите костенурка в ръце, вие държите късче от древността, когато на сушата е имало само папрати и почти никакви животни.

За невероятната им издръжливост допринася уникалната броня, правеща ги почти неуязвими за атаките на хищниците.Този жив танк се предвижва бавно, със самочувствието, че никой не може да му навреди и затова няма закъде да бърза. Уви, това е важало за времената преди човекът да се появи...

Стари поверия, че кръвта им е лековита, водят до това, че в миналото сухоземните костенурки са били събирани с каруци и продавани по пазарите. Водните пък били преследвани като неприятели в рибовъдните стопанства. Така числеността им е била намалена критично и са поставени под закрилата на закона.

Всички костенурки, които живеят свободно в България, са защитени. Нямате право да ги отглеждате като домашни любимци.

Ако намерите такава в беда, извън естественото ѝ местообитание, трябва да я предадете на съответните организации, които да се погрижат за нея. Такива в България са фондация „ГЕА ЧЕЛОНИА“ и „Зелени Балкани“.

За щастие, по зоомагазините се продават много интересни костенурки, развъдени в плен, които можете да отглеждате, ако притежават необходимите документи за произход.

Независимо дали ще отглеждате водна или сухоземна костенурка, ще ви трябва терариум. Размерите му варират в зависимост от конкретния вид, но и тук важи правилото - колкото по-просторен, толкова по добре. Важно да има източник на топлина, а за малките костенурчета са задължителни специални UVA/UVB лампи.

Костенурките по правило са единаци. Не им е необходима компания, а женските не притежават особено развит майчин инстинкт. Затова не е задължително да им осигурите компания.


Костенурките живеят дълго. Вземайки костенурка у дома, се пригответе да ѝ отделите повече от 30 години. Сухоземните костенурки се славят не само с размерите си, но и с дълголетие. Да вземем за пример слонската костенурка Хариет, живяла доказано между 1830 и 2006 г.
Менюто на костенурките е разнообразно. Повечето сухоземни костенурки са вегетарианци, а водните се хранят и с месо. Храненето с кучешки и котешки храни не е уместно. На пазара има достатъчно видове храни, съобразени с нуждите на конкретния вид костенурка. Храненето с кучешка или котешка храна на костенурка, която е строг вегетарианец, може да доведе до сериозни здравословни проблеми на животното.

Костенурките могат да се отглеждат както на закрито, така и на открито. Ако температурите навън позволяват, направете ѝ добре обезопасено заграждение, където да се препича на слънце или да плува в градинското ви езерце (за водните видове). При отглеждането на костенурката на открито е важно да осигурите безопасността ѝ. Някои видове се катерят по телени мрежи.

Повечето костенурки лесно се научават да вземат храна от ръката ви. Макар да не се подлагат на дресура, могат да се приучат да ги галите.

5679 | 21 юли 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате