Как да научим котето да не ни буди през нощта

02 сеп 2013

Котките могат да бъдат верни и предани другари. Самото им присъствие навява спокойствие. Те носят много радост, освен това не изискват много грижи. Наред с приятната част обаче, много стопани се сблъскват с една не толкова положителна котешка черта – шума и буденето посред нощ. Никой не обича да му нарушават съня, особено ако на другия ден го чакат отговорни задачи. Ако котката ви системно се буди по средата на нощта, напълно заредена с енергия и готова за игра, тогава имате проблем, който колкото по-скоро решите, толкова по-добре. Макар котките да прекарват по-голяма част от деня и нощта в сън, и при тях има няколко периода, в които са свръхактивни и търсят внимание. И тъй като те имат заложени хищнически инстинкти в природата си, напълно обясним е фактът, че нощем са по-активни, отколкото през деня. Ако пухкавият ви приятел се е научил в последно време да ви закача с лапички и да ви буди от сън по никое време, не се тревожете, защото има варианти как да излезете от това положение. Котето може да бъде отучено от този навик, но преди всичко е важно да се въоръжите с търпение и да проявите постоянство. 

Глад

Първата мисъл на котките след като се събудят, е да отидат до паничката с храна и да си хапнат. Когато Мърко се събуди и намери паничката си празна, считайте, че той вече има повод да събуди и вас, за да го нахраните. Затова се старайте преди лягане да сложите храна на котето. Ако се храни по много, често преяжда и след това повръща, сложете в паничката малко количество лека храна, може и суха, но без да прекалявате с нея. Опитайте да промените хранителния режим на котето, така че след като хапне вечерта, да не чувства глад през нощта. Слагайте му сутрин по-малко храна, а вечер повече. Има специални котешки хранилки с часовник, които пускат храна според зададения час. Към тях обикновено има и прикрепено топче за игра, което допълнително занимава котето. 

Игра

Друга причина, поради която котето тръгва да буди стопанина, е отегчението и липсата на внимание. Когато по цял сте на работа и животното стои само, нормално е в определен момент да започне да търси внимание. Затова, колкото и да сте уморени, намирайте време за пухкавия си приятел. В играта котето ще изразходва енергия и има голям шанс през нощта да кротува. Котетата са като децата – и те също търсят внимание и страдат от липсата му. Почти всички обичат да гонят топчета, лазерчета и слънчеви зайчета. Топчета, закачени на връв, също привличат вниманието им. В зоомагазините се предлагат и специални топки, които се пълнят с храна. За да стигне до храната, котето първо трябва да разкъса топката. Целта на това упражнение е животното да изхаби малко енергия. Има играчки, които сами го забавляват, но то има нужда и от вашето внимание, затова играйте с него. 

Място до прозореца

Направете специално място до някой прозорец, където Мърко може да стои и спокойно да гледа какво става навън. Котките обожават да наблюдават птици, катерички и други животни. Дебненето занимава ума им и ги кара да бъдат нащрек. Появата на някое слънчево зайче ще ги активира да го гонят. Ако прави всичко това по цял ден, накрая котето ще се почувства гладно и изморено.

Здравословен проблем

Няма точно обяснение как и защо котките влизат в период, в който будят стопаните си в малките часове на нощта. Ако въпреки усилията и търпението ви Мърко продължава да е активен нощем, причината за това може да бъде здравословен проблем. При наличие на такъв, симптомите са ясни – липса на апетит, промени при изхождане, летаргия, неадекватно поведение, често мяукане, издаване на странни звуци. Дискомфортът и усещането на болка прави котките неспокойни през нощта и това може да бъде причината, поради която ви будят в търсене на успокоение и сигурност. Старите котки са склонни да развиват симптоми на много болести, от които страдат и хората, като Алцхаймер например. При наличие на съмнения за заболяване животното задължително трябва да бъде прегледано от ветеринар. 

Не забравяте, че грижите за котето не се свеждат само до осигуряване на храна и чистене на тоалетната. Домашните животни също имат нужда от умствено и физическо стимулиране, както и от психическо спокойствие, както хората. Ако балансът между тях се наруши, нищо чудно котката да започне да се държи странно и налудничаво.

4693 | 02 сеп 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате