Куче и котка у дома

07 окт 2013
Снимка: Thomas Rosenstand

Сред много хора съществува едно погрешно схващане, че котките и кучетата не могат да съжителстват заедно. Реалността обаче показва друго. Наистина кучетата и котките са доста различни, имат различен начин на живот и се отличават по много неща. Въпреки това, те могат да съжителстват изключително успешно, да създават мили и дълбоки приятелства и често демонстрират прекрасно разбирателство помежду си.

Има няколко условия, които е хубаво да вземете предвид, ако сте решили да пробвате съжителство между куче и котка в дома си.

  •  Най-добре кучето и котката да бъдат малки, когато се съберат заедно. Това е много важен момент. За един по-възрастен индивид е по-трудно да свикне с друго същество. За котетата е хубаво да са под шест месеца, а за кучатата – под годинка. Така е много малко вероятно да са имали неприятни преживявания с индивид от другия вид, а и по този начин отрано ще свикнат да живеят заедно и да са толерантни един към друг. 
  • В най-добрия вариант малките куче и котка едновременно „влизат“  в жилището, за да не се получи така, че единият вече категорично да го смята за изцяло своя територия, да не желае да го дели и да се почувства застрашен. Като „порастват“ заедно, те ще създадат връзка и е много по-вероятно да бъдат по-добре настроени към компанията на другия. Ако обаче вече имате един от двата вида в дома си и обмисляте да вземете от другия вид, то тогава е добре да бъдете подготвени за лека съпротива. Като цяло кучетата са по-склонни да приемат съкрвартирант, за разлика от котките. Ако имате котка и смятате да вземете и куче, бъдете сигурни, че това ще бъде труден период за вашия първи любимец. Котките развиват изключително чувство за собственост към територията, на която живеят и трудно допускат друго същество там. Кучетата – обратно, привързани са повече към хората около тях, отколкото към мястото, затова биха били по-склонни да ви угодят, ако донесете вкъщи котенце. Добър заварен вариант е при куче на годинка-две да се вземе малко коте. Ако имате куче и избирате коте, подберете такова, което показва любопитство към кучетата, а не ужас и страх. Нещо повече – изберете го дори заедно с вашето куче, като го държите на каишка около котетата и гледате с кое коте ще се харесат и спогодят. Същото важи и ако имате коте, а тепърва ще избирате куче – изберете заедно куче, което видимо няма да се хвърли да гони котето ви, когато го види. Избягвайте ловните породи по обективни причини.
  • Дайте повече време за опознаване на своите любимци. Трябва ви голяма доза търпение, защото този встъпителен период може да продължи от няколко дни до няколко седмици. Не насилвайте нещата. Не давайте зор, забавете процеса и ги оставете да се движат според своите собствени темпове. Дайте им достатъчно време, особено ако положението е заварено – ако някое от тях вече живее в дома ви и вие довеждате другото. Котките са много териториално настроени и също така не обичат никакви промени. Кучетата също могат да покажат темперамент. Една добра встъпителна идея е предварително да ги запознаете един с друг чрез миризмите им. Както вече сте наясно, ако сте притежател на животно, миризмите са в основата на общуването между животните. Още в началото направете така, че до всяко от тях да има по нещо, което мирише на другото – кърпа с миризмата на кучето до леглото на котката и обратното. Свикването с чуждата миризма е изключително добро начало. Препоръчително е двете животни да са в отделни стаи и да има едно общо помещение, в което да се срещат. Първите контакти задължително трябва да са под ваше наблюдение, като кучето е най-добре да е на каишка. Първите дни не ги насилвайте да остават заедно. Показвайте ги един на друг – нека котката има достатъчно време да огледа добре кучето, може да ѝ дадете възможност да го наблюдава известно време от разстояние, за да свикне с присъствието му – през прозорец или стъклена врата. А вие наблюдавайте нейните реакции, те ще ви упътят дали е готова за следващия етап – да я въведете в помещението, където е кучето. Дайте и на него възможност да погледа котката отстрани и преценете дали изявява желание да я гони, вижте дали ще се разлае, дали ще изръмжи... какви ще са реакциите му спрямо котката. Следващият етап е срещата. Вратите трябва да са оставени отворени, в случай че котката прояви желание да избяга. Ако избяга – повторете срещата след известно време. И пак. Докато не види, че кучето с нищо не я застрашава. Ако пък кучето се изнерви – отделете време да го успокоите, погалете го, дайте му да хапне нещо, поговорете му – кучетата са много предани и ще покажат съобразяване с желанията ви.
  • Осигурете достатъчно лично пространство и собствена територия и за двете животни. Това условие е изключително важен момент, особено за котето, което има силна нужда от собствено лично пространство – място, където кучето да не може да припари, отделен кът с легълце, вода, храна, играчки и без достъп от страна на кучето – въобще всичко, от което има нужда, за да е спокойно. Може да установите, че кучето и котката ви непрекъснато са залепени едно за друго, играят си, гушкат се, лягат си един до друг, но това не означава, че всяко едно от тях не трябва да има лична своя предвидена територия – това е нещо, от което имат нужда, независимо дали ще го използват, или не, защото иначе могат да приемат другия като заплаха за себе си.
  • Любов и внимание – тъй като животните не са кукли, нито плюшени играчки, те ще усетят веднага, ако обръщате внимание повече на другото същество. Могат силно да ревнуват и да се почувстват пренебрегнати от вас и застрашени от другия съквартирант. Затова е изключително важно да обръщате еднакво внимание и на единия, и на другия. Най-добрият вариант би бил да ги гушкате едновременно, да си играете и с двамата едновременно. Ако им харесва, това ще заздрави и тяхната връзка.

Добре е да знаете и друго – може много да ви се иска кучето и котката ви да станат неразделни приятели, да се гушкат сладко и да си помагат мило, но това може и да не се случи. Кучешката преданост и сърдечността на котето не могат да бъдат създадени насила, а и животните не биха лицемерствали. Възможно е вашите домашни любимци просто да съжителстват заедно и да се търпят взаимно. Но, разбира се, най-добрата версия на този филм е да станат най-добри другари за цял живот. 

4652 | 07 окт 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате