Неразделки

28 ное 2013

Ако има птица, която да ни покаже любовта, то това е неразделката. Името ѝ подхожда напълно. Всеки, който е видял сгушена двойка от тези папагалчета, няма как да не изпадне в умиление.


Неразделките са род птици, включващ 9 вида. Обитават Африка, a сивата неразделка живее в Мадагаскар. Най-разпространени са Фишеровите и Розовобузите неразделки. Могат да бъдат намерени в различни цветови мутации, поради факта че се развъждат често в плен.

Неразделките са малки и изключително социални папагали, с неочаквано голям клюн, което им придава изключително миловиден вид. Имат късо тяло и опашка. На дължина достигат до 17 см, а теглото им е със скромните 60 грама. Те са едни от най-малките папагали в света. Името им идва от факта, че са моногамни и често могат да се наблюдават сгушени една в друга.

Дивите видове неразделки са оцветени основно в зелено, като горната част на телата им има различен цвят, в зависимост от вида им. В природата живеят на малки ята. Хранят се с плодове, зеленчуци, треви и семена. Диви популации от фишерови неразделки могат да се срешнат в градовете на Източна Африка.

Неразделките са невероятни домашни любимци. Отглеждани по двойки, те ни пленяват с поведението си. Имат склонност да се обвързват. Ако им липсва партньор от противоположния пол, се привързват към такъв от същия, а ако са сами, се привързват към член на семейството. Когато са предразположени, те пощят стопанина си и се сгушват в него. Не отглеждайте сама неразделка, ако често отсъствате от къщи и нямате време за нея. Липсата на партньор и достатъчно социални контакти могат да доведат до тежки поведенчески проблеми (като оскубване на перата и разраняване на кожата).

Изключително умни птици са. Могат да се научат на всякакви номера и дресури като по-едрите папагали.
Преди да си вземете папагал, най-добре потърсете развъдчик. Добре  е да можете да контактувате с него и след като птицата вече живее при вас. Закупуването на диви, уловени птици често е свързано с проблеми. Птиците се разболяват лесно заради стреса, не могат да се адаптират бързо и това  довежда до сериозни последици. Най-добре е да намерите ръчно дохранени неразделки. Така те ще контактуват помежду си и с вас.

Клетката на неразделките трябва да е максимално голяма, с множество играчки и всякакви забавления, които да не нарушават свободното им движение. Понеже клюнът им расте непрекъснато, те имат нужда да го изтриват в различни дървени играчки. Добре е да поставите и кост от сепия в клетката. Минималните размери на клетката са 1м/1м/1м за една птица.

Неразделките се хранят основно със семена. Смеските за малки папагали, продавани по зоомагазините, са добри за тях, ако не съдържат много мазнини. Трябва да приемат зеленчуци и плодове. Добре е да знаете, че авокадото е отровно за тях и не бива да се предлага. Не им е нужен пясък, понеже белят семената си, за разлика от други птици.

Въпреки че изглеждат много безобидни, неразделките са  агресивни към други видове животни. Могат да проявят агресия към кучета, котки, по-големи папагали. Те показват агресия към много по-големи от тях видове. Не трябва да се отглеждат в една клетка с друг вид птици. По време на размножителния период могат да станат агресивни и към друга двойка.

Неразделките издават изключително високи и пронизителни звуци. Особено активни са рано сутрин и вечер преди мръкване. Това е типично поведение на папагали, живеещи в ято. Така те се намират един друг в началото и края на деня. Рядко произнасят човешка реч и не бива да очаквате да се научат. Разбира се, има и изключения.
 

3822 | 28 ное 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате