Опасните стайни растения

06 ное 2012
Снимка: sxc.hu

Изобилието от красиви и добре гледани стайни растения винаги придават особен уют на дома. Освен че радват очите, те пречистват въздуха от токсичните вещества, които се отделят от мебелите, подовите и стенните покрития.
Но ботаниците предупреждават, че не бива да прекаляваме и да превръщаме жилищата си в ботанически градини, защото когато растенията са твърде много, започват да носят повече вреда, отколкото полза.


С този проблем можем да се справим, ако проветряваме често помещението. Но има растения, които са опасни не само за здравето, но и за живота, ако не внимаваме при общуването си с тях.


Малко хора знаят, че обикновеният фикус (Ficus) – едно от най-разпространените стайни растения, може да бъде твърде опасен, а хората, склонни към алергии, изобщо не трябва да го допускат в дома си. Сокът му е отровен и води до кожни раздразнения, а пребиваването край него може да предизвика астматичен пристъп.

Адениумът (Adenium Obesum, пустинна роза) е едно от най-отровните декоративни растения. Всяка негова част, попаднала в устата на дете или животно, може да предизвика силно отравяне.

Към това семейство спада и олеандърът (Nerium oleander, зокум), силно популярен у нас заради красивите си цветове и листа. Ако се отглежда в затворено помещение, цветовете му могат да предизвикат главоболие. Семената и сокът му са силно отровни, затова непременно ползвайте ръкавици, когато се грижите за него, а децата и животните дръжте надалече.

Друго разпространено растение е пахиподиум ламери (Pachypodium lameri, мадагаскарска палма) също има силно отровни листа, които могат да бъдат опасни за децата и животните.

Силно токсични са и растенията от семейство Змиярникови.

Към тях спада дифенбахията (Dieffenbachia) – растение с големи и красиво изпъстрени листа, особено любимо на цветарите. Сокът му е силно отровен (съдържа стрихнин) и контактът с него може да предизвика дерматит, а при попадане в очите да порази роговицата и да предизвика конюнктивит. При поглъщане води до болки и отоци на лигавицата. Пазете децата и животните да не дъвчат части от това растение, защото това може да завърши трагично. Особено уязвими са котките – даже малко количество, попаднало в устата, може да ги убие.

Монстерата (Monstera deliciosa , филодендрон) също спада към семейство Змиярникови. Листата ѝ могат да достигнат до 0,5 м и съдържат токсини, които предизвикват парене на лигавиците, възпаления, силно слюноотделяне, повръщане и храносмилателни разстройства.

Спатифилумът (Spathiphyllum), е едно от най-любимите цветя, което се препоръчва да се държи в помещения със замърсен въздух – то бързо поглъща токсините, но и самото то се явява токсично. Ако сокът му попадне върху кожата, може да предизвика абсцес, който дълго време няма да заздравее. Това растение има много разновидности, които също са токсични, макар и да се използват в народната медицина.

Други разпространени представители на това семейство са аглаонема (Aglaonema) и кала (Zantedeschia aethiopica).

 

Отровни са и растенията от семейство Амарилис  (кокичеви)

Oсобено луковиците и сока на листата. Особено красив е амарилис беладона (Amaryllis belladonna), който се отглежда не само в домовете, но и в детските заведения, макар че не би трябвало.

Хемантусът (Haemanthus) също спада към семейството на амарилисите. Известни са над 50 вида, като много от тях са отровни. Хемантусите, които цъфтят с бели цветове, са по-токсични от другите и често предизвикват алергични реакции даже при обичайните грижи, ако не се съблюдават мерките за безопасност.

Други популярни представители на това семейство са лалето (Tulipa), нарцисите (Narcissus), зюмбюлите (Нуаcinthus) и кливията (Clivia).

 

Всички представители на семейство Млечкови са прочути като отровни.

От тях в домашни условия често се отглежда коледната звезда (Euphorbia pulcherrima, понсетия). Млечният сок, при контакт с кожата, предизвиква раздразнения, а попаднал в очите, може да доведе до временна слепота при хората и животните. Към това семейство принадлежат още исусовият венец (Euphorbia milli), пъстрият кротон (Codiaeum variegatum), акалифата (Acalypha) и др.


Азалиите (Azalea indica,  Rhododendron ) спадат към семейството на рододендроните. Те са прочути с пищните си и особено красиви цветове, които внасят много уют в дома. Но наситеният им аромат може да предизвика световъртеж, а в непроветрявани помещения да доведат до загуба на съзнание, защото това растение съдържа наркотични вещества.


Бръшля̀нът (Hedera helix) е най-разпространената домашна лиана. Той също спада към полезните растения, защото пречиства въздуха от вредните химикали, бори се с бактериите и гъбичките, но не трябва да се забравя, че листата и стъблата му са отровни. Ако се случи да ги опита домашният любимец – гризач, той ще умре. Понякога бръшлянът цъфти, но цветовете му имат неприятен аромат, а плодовете са още по-отровни, отколкото останалите части на растението. Затова е препоръчително да се отстраняват пъпките, преди да успеят да се разтворят.


Бровалията (Browallia) спада към семейство Картофови. Към него още спадат брунфелзията (Brunfelsia), декоративният пипер (Capsicum) и кораловото дръвче (Solanum),чиито червени, жълти или бели плодчета са силно привлекателни за децата. Много често те не могат да устоят на изкушението и посягат към отровните ягодки. В резултат се появява гадене, болки, сънливост и разширени зеници. По брой на отравяния, предизвикани от стайните растения, първото място се заема от кораловото дръвче, защото всички негови части са отровни.


Лечебните свойства на алоето (Aloe)  са широко известни, но за животните то може да бъде смъртоносно. Гризачите умират, а при другите се развива силна диария. При предозиране то може да бъде опасно и за хората, защото предизвиква тежко отравяне, а при бременните жени – и аборти.
Алоето спада към семейство Лилиеви, чиито други стайни представители, също съдържащи отровни вещества, са: гастерия (Gasteria), хавортия (Haworthia) и др.

 

Как можете да се предпазите от опасностите, които крият тези така красиви растения и без които никой дом не може да бъде достатъчно уютен и красив?

 

  •  Слагайте ръкавици на ръцете и внимавайте да не ги допирате до очите.
  •  Ако случайно имате раничка на кожата и върху нея попадне сок от някое растения, побързайте да я промиете добре с вода.
  •  Ако детето ви погълне част от отровно растение, веднага потърсете медицинска помощ.
  •  Ако се проявят симптоми на отравяне, извикайте Бърза помощ. Докато чакате, дайте на пострадалия да пие топла вода и предизвикайте повръщане чрез бъркане на пръст в гърлото. В никакъв случай не давайте мляко!
  •  Ако имате малки деца, преди да внесете ново растение вкъщи, потърсете информация за него и евентуалното му негативно въздействие върху човешкия организъм.
  • Ако спазвате тези прости правила, нищо няма да помрачи удоволствието от общуването ви с прекрасните представители на растителния свят.
15973 | 06 ное 2012

Facebook коментари

Добави коментар

1 коментар

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате