Езеро в градината

17 фев 2013
Снимка: SXC.hu

Искате ли да разнообразите градината си? Ето една идея!

 

Несравним е ефектът, който едно езерце придава върху облика на градината. То действа успокоително и те кара да го съзерцаваш дълго. Но за да се радвате на хубаво езерце, трябва предварително да го проектирате и планирате така, че да подхожда на терена. Това е най-трудната и отговорна работа. Когато приключите с нея, може да оставите по-лесното да свърши мъжът ви с лопатата.


Първо трябва да изберете вида на езерцето. Дали искате съвсем малко езерце, от което птичките да пият вода, такова с по-големи размери, в което можете през лятото да гледате по някоя златна рибка (преди зимата трябва да я приберете на топло и да източите водата) или голямо езеро, дълбоко над метър и с голяма площ, в което да пресъздадете екосистемата на истинско езеро.

Снимка: SXC.hu

Ако се спрете на първото, безусловно най-подходящи са готовите езерца, продавани в магазините - те са трайни и лесни за работа.Така с минимални усилия ще имате водна площ в двора. Ако обаче искате нещо по-голямо, тогава се пригответе за доста работа. Професионално тези езера се правят от специални гумирани и УВ-устойчиви покрития, предназначени за целта. Те издържат много години, но са доста скъпи. Можете да се спрете на любителски вариант - с полиетилен, който също е успешен, стига да е правилно поставен и покрит с грунд, така че да е защитен от слънцето. Най-трудният вариант е от бетон.
Второто решение, което трябва да вземете, е местоположението. Тук трябва да имате предвид няколко фактора. Естественото място на езерото е най-ниската част от градината. Там се събира и дъждовната вода, която носи кал и замърсява езерото. Затова бреговете трябва да са леко повдигнати. По-красиво е, когато езерото е под дървета, освен това те пазят водните обитатели от силното лятно слънце. Но наесен то се замърсява с листа, а и при изкопните работи се уврежда кореновата система на дърветата.
Най-подходящото време за изграждането му е през пролетта. Изкопайте и подравнете изкопа. Имайте предвид, че бреговете трябва да са на едно ниво (водата стига до там, където е най-ниско). Изберете възможно най-топъл ден. Постелете някаква подложка отдолу (чували, пътеки…). И върху нея положете фолиото. Когато го купувате, трябва да предвидите доста повече от площта на езерото – то се опъва и в дълбочина. А и краищата му трябва да се подвият и закопаят, оформяйки брега. След това поставете грунд – пясък, камъни, но не и пръст. Фолиото не трябва да се вижда никъде. Може да предвидите и филтър, който да пречиства водата. Съществуват такива със ултравиолетов стерилизатор, предотвратяващ цъфтежа на водата, а може да го комбинирате с водопад или фонтанче. И накрая може да го напълните с удоволствие.

Снимка: SXC.hu
Не забравяйте да го аранжирате с красиви камъни и водолюбиви растения, а вътре можете да разположите и водни лилии.
Подходящи обитатели за езерцето са шараните Кои и златните рибки. Някои собственици на костенурки също искат да ги настанят за лятото в езерцето. Тези животни, обаче, много ловко се катерят по оградите и бягат, освен това съвместното им отглеждане с рибки завършва зле за рибките.

Снимка: SXC.hu

През зимата собствениците на по-малки езерца е добре да ги зазимят и напълнят отново напролет. Само големите езера, дълбоки над метър, могат да създадат условия за презимуване на рибките.

И така, хващайте молива и направете проекта за вашето езерце – пролетта идва!

 

Снимка: foter.com

6239 | 17 фев 2013

Facebook коментари

Добави коментар

2 коментара

 • 2013 02 22 #1
  Abies  x-x-x 

  Извинвайте, този коментар беше за статията с отворените мебели. Към градинското езеро имах друг коментар и той е за комарите, които обичат подобни водни повърхности. Статията не казва нищо как да се предпазим от подобна напаст, а съм виждала достатъчно подобни експерименти, които, колкото и красиво да са направени, са недостъпни заради облаците комари, които се възползват от водата да се размножават.

 • 2013 02 23 #2
  Dani Vasileva   

  Здравейте,
  Благодаря ви за коментара към статията.
  Има няколко варианта за справяне с комарите, които са с различен ефект.
  Може да използвате естествени врагове на комарите: жаби, рибки.
  В нета попаднах на информация, че лавандула засадена около езерото също има ефект. Помага не само срещу комари, ами и срещу други нежелани насекоми (например пчели, но не трябва да има цветове).
  Има и специални препарати, които се слагат във водата на езерцето под формата на таблетки. Какъв е ефектът, ако имате риби или водни растения, не мога да кажа.
  Най-лесно бихте се справили с инсектицидна лампа, която да привлича насекомите.

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате