Екологичен плувен басейн? Защо не?

07 мар 2013
Снимка: .onekindesign.com

Ако държите да имате плувен басейн в двора си, но пък не желаете да е пълен с химия, това е най-добрия вариант. Да не говорим, че подръжката му е значително по-евтина от тази на обикновения басейн. Изключително популярни в Европа, екологичните басейни добиват все по-голяма популярност и в САЩ.

  

Принципът е изключително прост: площта на басейна се разделя на две равни части – частта, в който ще плувате, и тази, в която ще засадите водни растения, като между тях се поставя подводна вертикална преграда, която позволява движение на водата между двете. Разделянето на две равни части е от огромно значение за ефективното пречистване на водата. Растенията я филтрират по естествен начин, което прави използването на химикали напълно излишно.Практически, в растителната част на басейна водата се пречиства, въглеродните газове се филтрират и я насищат с кислород. Освен този очевиден плюс, естественият басейн ви предлага и възможност за красив и неповторим дизайн.

 

В зависимост от стила на къщата и двора си, можете да направите практически каквото си пожелаете по отношение на форма и място. Безспорно е, че екологичният басейн изглежда далеч по-романтично и уютно от обикновения. Ако поставите и подходящо осветление около и в него, това може да се окаже едно от най-приятните места в двора ви, особено в една топла лятна вечер.

 

Подръжката е минимална и включва филтъра и растенията. Обезателно трябва да се следи нивото на водата – не бива да пада под височината на вертикалната преграда, за която вече стана въпрос, за да може водата да се движи свободно между двете части на басейна. Водата при растенията не се сменя, но веднъж годишно е добре да почистите самия басейн (само частта, в която плувате) и да подрежете растенията.

4575 | 07 мар 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате