Орхидеите - бижутата в царството на цветята.

19 мар 2013
Снимка: Мая Павлова

През пролетта и цветята, както и хората, се отварят за нов живот.

По този повод най-голямата и най-богата на растителни видове Ботаническа градина на Балканите, която е в София, организира изложение на орхидеи. Можете да се насладите на тяхното разнообразие и ухания, като посетите оранжериите на БАН, намиращи се на Околовръстен път в близост до кв. "Драгалевц". Този колоритен и нежен вид привлича със своята екзотичност и претенциозност милиони хора по света. Освен прекрасните цветове и причудливите форми, те имат силен и различен аромат.

Учените са разработили хибриди, които могат да се отглеждат в условия, различни от естествената им среда. Това не означава, че изискват по-малко грижи. Напротив, имат нужда от внимание и отношение повече от традиционните за района цветя. Плюсът на адаптираните орхидеи е, че ще живеят, стига да се грижим за тях. Оказа се, че първото защитено растение в света е орхидеята  Венерина пантофка. В България в резервата „Червената стена” се намира най-южното находище на този вид. Доказано е, че семейство Салепови, както още са известни, са изключително чувствителни към климатичните промени.

Намиращите се на територията на индустриално развиващите се страни орхидеи застрашително изчезват и влизат в списъците на защитените видове. Както всички ценни предмети, исторически и културни артефакти, така и някои от тези растения пътуват само с документ. България е член на Конвенцията по международна търговия със застрашени видове от дивата флора и фауна от 1991 г. Това е международно споразумение, имащо за цел превенция на търговията със застрашени видове и тяхното изчезване.

Посетих Ботаническата градина в ден на подготовка на изложението. Нейният директор, д-р Антоанета Петрова сподели интересни неща за читателите на BG-DAMMA:

За коя поредна година се организира това изложение?

Започнахме през 2007 г., разбира се, в по-скромен вид, но от следващата година вече показвахме доста по-голямо разнообразие. Освен изложба на цветята през уикендите, организираме и учения за орхидеите, които тази година ще се проведат през април, защото през този месец ще има повече видове, на които тогава им е периодът за пресаждане. 

Колко видовe орхидеи има известни по света и колко от тях се намират диворастящи на територията на България?

В света това е второто по големина семейство с над 20 000 вида. По-голямата част се намират по тропическите острови. От тях ¾ растат по корите на дърветата. Някои се срещат на север от полярния кръг, други са на над 5000 м височина в Хималаите. В България има 70 вида орхидеи. Те са от вида салепи и в миналото са се използвали за лечебни цели. В момента са под забранителен режим, тъй като са оредели от прекомерно използване.

Докато разглеждах орхидеите, усетих, че всичките имат силен, приятен и различен аромат. Използват ли се в парфюмерийната индустрия?

Единствената, която се използва в тази област, е ваниловата орхидея. Истината е, че орхидеите са с много бавна обмяна на веществата и не е икономически изгодно да се извлича аромат от тях. Флоралните аромати в природата се повтарят и сходен може да се намери от друг вид тревисто растение, което расте много по-бързо. Има и нещо друго, някои от тях са ароматни само в определени часове на деня, защото тогава са активни техните насекоми-опрашители.

Ако искате да научите повече интересни и малко известни факти за този екзотичен и така привлекателен вид, можете да посетите Ботаническата градина на Околовръстен път до 21 март.

4219 | 19 мар 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате