Капризната орхидея

22 мар 2013
Снимка: sxc.hu

Орхидеите се славят като едни от най-капризните стайни растения, но за сметка на това са толкова красиви, че колкото пъти отидем до някой градински център, толкова пъти ми идва отвътре да се сдобия с тази прелест. Досега успешно се въздържах от подобна покупка поради простата причина, че аз самата съм позната като „унищожителят на кактуси“. А представете си, щом съм способна да убия пустинно растение за две седмици, какво ще се случи с крехката орхидея?
Тъй като преди месец една прекрасна розово-лилава орхидея ми беше поднесена като подарък, се заех с изучаването на различни наръчници за правилното ѝ отглеждане. Сега споделям с вас основните принципи, за да можете и вие да се порадвате на подобна красота у дома.

Избягвайте саксии от глина

Изключително важно е в каква саксия ще отглеждате растението. Влагата в глинените съдове много бързо се изпарява, а орхидеята силно се нуждае от вода. Специалистите препоръчват да отглеждате епифитните видове в прозрачен пластмасов съд, което е много важно за тяхната фотосинтеза. В цветарските магазини можете да намерите и специални саксии само за орхидеи. Отстрани на саксията и по дъното ѝ трябва да има отвори, през които да се отцежда излишната вода и да влиза въздух. На дъното задължително се натрошават кори от бор, премесени с блатен мъх (сфагнум), за да се подобри дренирането на почвата.

Почвата е специфична

За орхидеите се използва специален почвен субстракт, който включва натрошени кори от бор (престояли във вряла вода, за да бъдат унищожени евентуалните вредители), примесени с блатен мъх (сфагнум), евентуално едър пясък и парчета дървени въглени. Така приготвената смес е изключително водо - и въздухопропусклива.

Пряката слънчева светлина е пагубна

Орхидеите се гледат на светло, най-добре на перваза на прозореца. Но ако слънцето ги напича директно, нищо чудно да умрат. Затова през лятото спускайте немного плътни щори или пердета. Тези растения свикват изключително бързо и с изкуствена светлина.

Колко често се поливат

В зависимост от нуждите си от вода орхидеите могат да се разделят на 3 групи:
- Нуждаещи се от постоянно влажен субстрат  – милтония, цимбидиум, одотоглосум, пафиопедилум и др.;
- Такива, чийто субстрат може да изсъхва между поливанията -  катлея, онцидиум, дендробиум и др.;
- Изискващи постоянно сух субстрат – фаленопсис, ванда и др.

Внимавайте с поливането

Подхранването на орхидеята с вода е цял ритуал. Опциите са две. Първата е да я сложите под течаща вода със стайна температура за около минута-две. Това се прави, ако сте се сдобили с подходящата саксия с много дупки, през която да се изтече водата. Втората опция е да потопите саксията в по-широк съд, напълнен отново с вода със стайна температура. Оставете така половин час. Процедурата се извършва един път в седмицата. За орхидеите се говори, че е по-вероятно да умрат от преполиване, отколкото от липса на вода. В този смисъл те са изключително благоприятни домашни растения за хора, които страдат от кратка памет като мен – винаги забравям кога съм поляла растението. И още нещо – дори да отидете на почивка, не е нужно да оставяте ключа на съседката, за да минава да полива цветята и да се възползва от това, за да обходи с любопитния си клюкарски поглед покъщнината ви.

Дано съм била полезна. Очаквам да споделите и вие вашите препоръки за отглеждането на капризната прекрасна орхидея.

11604 | 22 мар 2013

Facebook коментари

Добави коментар

1 коментар

  • 2013 03 25 #1
    avatarv   

    Аз съм на същото мнение,лесни за гледане само да им се олучи подходящото място.Моите стоят на перваза в непрозрачни кашпи и постоянно има по един пръст вода

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате