Пет грешки на начинаещите ландшафт дизайнери

18 сеп 2012
Снимка: Личен архив

Късната пролет и началото на лятото е времето, в което дворовете ни са в най-красивия си вид. Има няколко тънкости, които могат да ни помогнат да ги направим още по-приятни за окото.

 •  Не всички растения са подходящи за жив плет
  Някои любители-градинари се опитват със собствени сили да изградят жив плет около парцела си. Идеята е прекрасна, но трябва да имате предвид няколко неща:
  Дълъг ред от съвсем еднакви храсти би изглеждал скучно.
  Трябва да познавате физиологията на избраните растения.
  Туята, например, не обича вятър, за нея трябва да подберете по-закътано място. Освен това тя се развива чудесно на слънце и полусянка, а на сянка залинява. Така че, ако направите ограда от туи, тя няма да изглежда като равна зелена стена, а ще е нащърбена и рехава на места. Ако им е тясно, туите боледуват. Затова, ако държите да отглеждате точно този вид, засадете си единични екземпляри на подходящи места.
 •  Бордюрът може да развали композицията
  Опитите да се акцентира върху цветната композиция, като я оградите с разнокалибрени камъчета, в повечето случаи не допринася за красотата ѝ, а напротив. В допълнение – косачката не може да окоси тревата плътно до камъните и там остават неугледни туфи.
 •  Купчинката камъни още не е алпинеум
  Обикновено именно тази декорация е най-разпространена. Подобно „съоръжение”, насипано върху абсолютно равна морава изглежда  странно и дори нелепо.
  Истинският алпинеум се прави с преход във височината, камъните не са просто изсипани, а част от тях е вкопана в земята и растенията са точно алпийски тип, а не папрати и петунии.
 •  Ах, какво джудже!
  Евтините скулптури обикновено изглеждат ужасно, а стилни и скъпи не всеки може да си позволи. По-добре не си купувайте джуджета за 5 лева, ако не искате да станете за посмешище.
  Градинските скулптури трябва да се използват пестеливо. Те трябва да се подбират в стила на къщата и двора, за да не изглеждат абсурдно и не на място.
 •  Не създавайте гора от цветя
  Когато засаждате цветната композиция, задължително отчитайте височината на растенията. Екземплярите от втората линия засаждайте така, че да не закриват по-нискорастящите.
3307 | 18 сеп 2012

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате