Лалето – холандското злато

09 май 2013
Снимка: sxc.hu

Лалетата са добре познати на всички ни цветя. Те се отглеждат по повечето дворове, паркове, оранжерии на всички континенти.

     Това чудно растение е разпространено в целия свят. Родината му е Персия (днешен Иран), откъдето турците заимстват отглеждането му, а през ХVI век е пренесено и в Европа. През 1593 г.  достига до Холандия.
     В момента Холандия контролира около 80% от световния пазар на лалета. Малко известен факт е, че лалетата са били обект на борсова спекула и са предизвиквали кризи. Цената на луковиците била съизмерима с тази на златото.

     Има лалета във всякакви разцветки и форми на чашката. Различни са и по височина. Но всички те ни омайват, въпреки че нямат аромат. Тези пролетни цветя ви радват, когато разцъфтят в градината ви или когато ги подарите като букет на някой скъп човек. Дори луковичките, сами по себе си, са оригинален подарък за любителите на цветята.
     В нашите дворове лалетата попадат наесен. Изберете добре осветено място с  достатъчно светлина, без засенчващи големи дървета. Почвата трябва да е пореста, добре отцеждаща се. Засаждането на луковиците е лесно, бързо, в недълбоки дупки. Най-добрата дълбочина е три пъти дължината на луковицата. Ако ги засадите по-надълбоко, те ще поникнат и разцъфтят по-късно. Засадите ли лалетaта прекалено дълбоко, ще е трудно да ги откриете, ако искате да ги преместите на друго място. Преди да поставите луковичката в дупката, е добре да поставите органичен тор, смесен с почва.

     Лалетата са многогодишни растения. За да ги запазите и за следващата пролет, след като прецъфтят изрежете зелените части на растенията. Така те могат спокойно да изкарат лятото и да се запазят за следващата година. Ако желаете да ги преместите на друго място, можете да ги извадите, да ги почистите добре и да ги съхраните в сухо, тъмно помещение. Наесен можете да ги засадите отново.

3613 | 09 май 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате