Няколко идеи за двора и градината

18 май 2013
Снимка: foter.com

Предлагам ви няколко интересни идеи, с помощта на които можете да направите балкона, двора или градината на заведението си уникални и неповторими.

 

Как да си направим английска градина

Когато човек обикаля света и разглежда, няма как да не открие някои особености, та дори и нищо да не разбира от насаждения. Една от тези прекрасни особености е английската градина. Тя има определен стил на проектиране – изглежда като лабиринт от жив плет, стройно подрязан и образуващ уникални форми и статуи от чимшир. Когато човек ги гледа, му се иска да ги пренесе в своята градина, дори и тя да не е оформена в стила на английските дворци.
      
За да си направите такава градина, първо трябва да имате чимшир, който е с големи размери, за да можете да го оформите в желаната от вас форма. Ако това ви се струва много сложно, можете да си закупите фигура, изработена от дървени летвички, да я сложите във вашата градина и да засадите бръшлян, който да се оплете около нея и така след 5-6 месеца вие ще имате една прекрасна английска градина в дома си.

Друго характерно засаждане е тип лабиринт, който образува малки беседки. Това е доста трудно за изработване, но е изключително красиво, след като го направите. Най-напред засадете резници от жив плет по три броя в снопче, за да се получи необходимата гъстота. Маркирайте мястото, където ще засаждате с колче, за да не изкривите линията при засаждането, полагайте резниците на определено разстояние и така запълнете максимално мястото, което сте планирали. След една година резниците ще са израснали достатъчно, за да ги подкастрите с помощта на трион. Подрежете ги под ъгъл от 90 градуса и така вашият лабиринт ще расте под необходимата форма. По този начин вие сами можете да проектирате и да засадите двата основни елемента от вашата английска градина.

Кои са най-подходящи растения за заведения и кафе-градини

   
С новия закон за пушачите започна по-усилено развитието на заведенията с градина. Във връзка с това искам да ви насоча към насаждения, подходящи за тази среда. Те са не само зелени, но и цъфтящи. Един от подходящите видове за външна градина е вризеята. Тя е от най-устойчивите насаждения, има достатъчно листна маса, твърди цветове и може да се комбинира с други цветя като бромелия, тинландсия, фрагмипедиум. Всички те са с плитка коренова система и много успешно се развиват в сандъци и в разлети плитки саксии, като създават максимално цветно разнообразие. Визуално привличат вниманието на очите, създава се чувство на максимална екзотика. Поддръжката им е лесна и не е необходимо да полагате особени грижи за тях. Този тип растения не образуват алергии и заболяванията по тях са минимални.

Други подходящи насаждения са софонитис, външни юки и царевични палми. Можете да разнообразите и с различни видове папрати, както и кипариси. Така екзотиката ще се вплете с горската красота и ще придаде изтънчен вид на построената от вас градина.

Как да засадим цветя върху стена така, че да не изглежда скучна и гола? 

В малки фунийки, прикрепени към стената, могат да се настанят малки насаждения с плитка коренова система или пълзящи растения. В основата можете да пуснете бръшлян, комбиниран с винка, който да обхваща стената. Той цъфти в лилави и бели цветове и без да искате, ще получите малка градина. Ако добавите и малки камъчета към цветята, ще си направите вертикален алпинеум. Ако пък в основата добавите и малък изкуствен фонтан, ще се получи нещо приказно. Вместо една гола стена, сутрин, когато се събудите и погледнете през прозореца, ще виждате нещо красиво. С течение на времето просто ги подрязвайте и поливайте, така вашата градинка, засадена върху стената, ще изглежда страхотно.

 

Надявам се, че съм ви била полезна.

9394 | 18 май 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате