9 растения, които лесно можете да отглеждате вкъщи

26 юни 2013

     Обичате цветята? Но което и от тях да изберете, то не успява да вирее добре в дома ви. Бъдете спокойни- грешката не е във вас. Повечето от растенията са изключително претенциозни и трябват сериозни познания, за да живеят в домашна обстановка. Тук накратко ще ви представя девет от най- лесните за отглеждане цветя, които не изискват специални грижи и условия, за да оцелеят.

 • Дърво на живота (Дебела Мара)Некапризно многогодишно растение с родина Южна Африка. Има дебели, восъчноподобни листа с лек червеникав отенък. На височина може да достигне до 2,80 м. Цъфти със ситни бели или розови цветчета през студените месеци. Да се полива пестеливо, а през зимата дори преустановете поливането.
 • Спатифилум (Еднолистник)Произхожда от влажните тропични гори в Азия и Америка и доказано намалява концентрацията на вредни вещества във въздуха. Цъфти през цялата година, като единствено през зимата е възможно да спре за малко. Предпочита често поливане и в никакъв случай не го излагайте на пряка слънчева светлина. Пазете го и от течение.
 • Алое Вера

  Един от най- популярните сукуленти. Обича силно осветените помещения и умерената влага. През зимата температурата в стаята не бива да пада под 10-12 градуса, а поливането да става около един път в месеца.
 • Хлорофитум (Зелена лилия)

  Изключително непретенциозно растение – вирее както на тъмно и хладно, така и на светло и топло място. Не понася прекалената влага. Добре е да го поставите на високо, ако имате котка за домашен любимец, тъй като котките обожават да гризат листата му.
 • Великденче

  Сукулентно многогодишно цвете. Добавете пясък и компост към почвата му, за да се развива по- добре. Предпочита топлината и влагата. Цъфти в яркочервено до виолетово в средата на пролетта.
 • Аспарагус

  Многогодишно висящо растение, което също е добре да пазите от домашните си любимци, ако не желаете да бъде изядено. Вирее на полусянка с много свеж въздух и обича умерената влажност на почвата. Поливайте с вода със стайна температура.
 • Мамилария

  Светлолюбив кактус, широко разпространен в Мексико и страните от Централна Америка. Цъфти през цялото лято. Полива се изключително рядко – при пресъхване на почвата му. Обича малки, недълбоки саксии и се присаждат само по- старите, големи екземпляри.
 • Драцена (Драконово дърво)

  Средно по големина растение с листа с кант в различни цветове – жълто, зелено, червено, бяло. Подходящи за отглеждането ѝ са светлите и полусенчести места, не вирее при пряка слънчева светлина и течение. Поливайте с малко вода през топлите сезони и значително по-рядко през зимата.
 • Шефлера

  Характерни за нея са специфичните листа във формата на длан. Нуждае се от средно количество светлина и да се полива с вода със стайна температура едва при изсъхване на горния слой на почвата. Идеални за Шефлера са по-хладните и влажни момещения с температури до 20 градуса.
11215 | 26 юни 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате