Защо цветята ми не растат?

30 юни 2013
Снимка: sxc.hu

Уж правим всичко, каквото трябва, за да растат и хубавеят нашите цветя – четем специализирана литература, поливаме, торим, а листата продължават да капят или цветовете да увяхват. Къде е проблемът?

  • Ако горните листа са още еластични, но пожълтели, това обикновено се дължи на високото съдържание на калций в почвата или на твърдостта на водата за поливане.
  • Ако по листата се появяват сухи и кафеникави точки или петна, най-вероятната причина е недостиг на вода. Ако поразените места са меки и с тъмнокафяв цвят, причината може да се дължи и на преовлажнена почва. Ако точките или петната са бели или жълтеникави, поражението може да е причинено от поливане с твърде студена вода, попадане на вода върху листата, твърде силно слънце или болест/вредители. Ако поразените места са влажни и приличат на мехурчета или сухи и вдлъбнати, причината е болест. Някои вредители също могат да предизвикат петна по листата.
  • Ако върховете и краищата на листата покафеняват, вероятната причина е сухият въздух. Друга възможност е да се допират често или да се притискат към прозореца или стената.
  • Ако краищата на листата са жълти или кафяви, това може да бъде причинено от: преовлажняване на почвата, недостиг на вода, недостиг на светлина, твърде много светлина, твърде ниска или твърде висока температура на въздуха, преторяване, сух въздух, въздушно течение.
  • Увисналите листа се дължат на: пресъхване или преовлажняване на почвата (поради лош дренаж или твърде често поливане), излишък от светлина, сух въздух, твърде висока температура на въздуха, твърде тясна саксия или вредители.
  • Листата пожълтяват и окапват? Долните листа на възрастно растение е съвсем нормално да пожълтяват и да падат. Ако това се случи с няколко листа едновременно, вероятната причина е преовлажнената почва или студено въздушно течение.
  • Ако растението не расте или расте твърде бавно, това може да е обусловено от сезона. През зимата това е нормално за всички растения, затова не го принуждавайте да расте. През лятото най-вероятната причина за забавен растеж е липса на минерални вещества, преовлажнена почва или недостиг на светлина. Ако тези причини са изключени, може саксията да е тясна.
  • Ако пъпките на растението падат, това най-често се дължи на сухия въздух, недостиг на вода или светлина, преместване на саксията на друго място или вредители.
  • Листата и стеблата гният в случай на заболявания, възникнали в резултат на лоши условия на отглеждане. Често причината се крие в преовлажнената почва през зимата или попадане на вода върху листата.
5259 | 30 юни 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате