Как да се грижим за нолина

11 юли 2013

За един рожден ден приятелка ми подари саксия с малка нолина. Майка ми е луда по цветята, но аз все още не бях и, за всеки случай, поверих цветето в нейните ръце. Всъщност беше много красиво, но и шантаво - с дълги висящи листа, несъразмерни със стеблото и грудка, показваща се над пръстта в саксията.  След кратко време ми се прииска да се грижа за него и да видя дали няма да успея да го уморя по бързата процедура. За огромно мое  щастие не стана така. Имам я повече от 10 години, пораснала, в голяма саксия, радваща ме всеки път, когато я погледна.

Родината на Нолина Бокарнея (Nolina Beaucarnea) е Мексико. Произлиза от семейството на Агаве. В природата може да се срещнат екземпляри високи над 5 метра, но при отглеждане у дома по-вероятно е да достигне метър или два, в зависимост от условията.

Тя е едно от най-лесните растения за отглеждане, но и расте с много бавни темпове.

Оцелява при почти всякакви светлинни условия. Лятото ще бъде чудесно, ако изкарате саксията на терасата или в градината. Понася сравнително добре пряка слънчева светлина, но се чувства също толкова добре и при полусянка. Листата ѝ могат да достигнат дължина над 40-50 см. Важното е през зимата да не я оставяте при температури, по-ниски от 10 градуса.

А сега да развенчая мита за въпросната грудка над пръстта. Това не е грудка, а самият ствол на дървото, който, наред с листата, също изглежда екзотично. Поради вида му често наричат нолината „Слонски крак“, както е истинското ѝ име в превод от латински. Стволът  има функцията да събира вода, тъй като нолината се среща в горещи и сухи райони. Растението се полива умерено и то когато почвата е напълно изсъхнала. Веднъж на седмица е най-добре. Никога не преполивайте нолината, защото коренът ѝ ще загние или могат да се появят гъбични заболявания. Ако светлината, там където сте поставили саксията, е оскъдна и я поливате по-често от описаното, ще забележите, че стволът ще се издължи и ще заприлича на бутилка. Листата също е добре да бъдат пръскани с вода. Може да подхраните пръстта през пролетта и лятото с двойно разредена универсална течна тор.
Пресаждането на нолина може да бъде правено на всеки 2-3 години. Съдът е добре да е широк, недълбок и с дренажен слой. Пресаждането на по-възрастни растения може да се разреди на 5 години и да се поставят в керамична саксия, с добър дренажен слой, като за подобряване може да се добави дървесна пепел. Най-честите неприятели, които може да атакуват вашата нолина са памуклийките – приличат на мънички бели петна по листата или образуват малки паяжинки. Третирайте с предписан инсектицид, защото положението може да стане сериозно за вашето цвете. 

Освен красива за окото, нолината е полезна и за здравето, както всички живи растения. Тя подобрява вътрешния климат, като обогатява въздуха с кислород и озон. Има сведения, че значително намалява броя на респираторните заболявания и укрепва защитните сили на организма. 

Поради каскадния си характер, нолината е атрактивна за всеки дом. С всеки поглед ще се радвате на екзотичния ѝ вид и с малко усилия ще имате прекрасен екземпляр, на който да се любувате години наред.

16333 | 11 юли 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате