Защо цветята ми не цъфтят?

17 юли 2013
Снимка: foter.com

Не всички стайни растения цъфтят в домашни условия. Някои могат да разцъфнат само в оранжериите, където са създадени специални условия, близки до природните. Но групата на тези, които спокойно цъфтят в домовете ни, е достатъчно голяма. Сред тях има по-капризни и по-непретенциозни, които, даже забравени в някой ъгъл, не само се развиват добре, но и се скъсват да цъфтят (например някои видове кактуси, пеларгониите и др.).

 

Да разгледаме най-вероятните причини, поради които растенията ни отказват да цъфтят:

  • На първо място е недостигът на светлина. Не става въпрос за преките слънчеви лъчи, а за оптималната осветеност. На практика всички цъфтящи растения имат нужда от много светлина, макар че някои цъфтят добре и на северен прозорец или в полутъмна стая. Много от тях се задоволяват и с изкуствено осветление, особено с помощта на лампи, имитиращи дневна светлина. Даже при липсата на достатъчно естествена такава, с помощта на правилно организирано изкуствено осветление цветята могат да се развиват и цъфтят прекрасно. Затова, ако цветята ви не цъфтят, първата ви работа е да се запитате дали получават достатъчно светлина. Имайте предвид и продължителността на деня – светлата част трябва да не е по-малко от 10-12 часа.
  • Неправилно подбраната почвена смес също е един от факторите, които могат да създадат проблеми с цъфтежа на вашите растения. За съжаление на този проблем рядко се обръща достатъчно внимание и още по-рядко се проверява киселинността (рН) на почвата. В много случаи рН на купената почва се оказва съвсем различно от това, което е указано на опаковката. Повечето растения предпочитат почви със слабокисела реакция (рН 6 – 6,5) – аспарагуси, амарилиси, бегонии, иглики, калцеоларии, пеларгонии, традесканции и др. Други предпочитат кисели почви (рН 4,5 – 6) – азалии, хортензии, гардении, кали, камелии, фуксии, антуриуми и др. Трети обичат почвите с неутрална реакция (рН 6,5 – 7,5) – рози, хризантеми, цинерарии. Много от изброените растения няма да цъфтят, ако са пресадени в почва с несъответстваща киселинност или ще цъфтят слабо. Затова, ако вашите цветя имат достатъчно светлина, следващата ви задача е да проверите дали почвата им е подходяща за тях.
  • Неправилното пресаждане е третата основна грешка, която може да причини липсата на цвят при стайните ви растения. Проблемите могат да бъдат най-различни – прекалено широка или прекалено тясна саксия (например кливията обича да ѝ е тясно), увредени корени, даже и съвсем незабележимо, особено при тези растения, които се размножават чрез делене на коренището (напр. спатифилум). Пресаждане в неподходящо време на годината (напр. през есента или зимата), което може да предизвика даже гибелта на цялото растение. Твърде дълбокото засаждане на луковичните растения, когато отгоре им е насипана твърде много почва, също може да предизвика липса на цъфтеж.
  • Нарушеното подхранване на растенията – не само когато те гладуват (ако няколко години не сте ги пресаждали и подхранвали), а и когато са преторени, особено с неподходящи торове с твърде високо съдържание на азот. Тогава листата стават големи и тъмнозелени (характерно за клеродендрона).
  • Нарушение или отсъствие на период на покой. Не всички растения, но повечето от тях, за да цъфтят, имат нужда от период на покой, включващ по-ниски температури и други ограничения (като спиране на поливането). Осветеността зависи от вида на растението – някои прекарват периода на покой на тъмно място, други – на светло. Обикновено в съветите за отглеждане изрично се споменава дали конкретното растение има нужда от покой, или не.
  • Твърде сухият въздух също може да е причина за липсата на цвят у стайните ви растения. Ако температурата на въздуха е висока (над 26°С), периодичното опръскване временно освежава растението, но не е достатъчно. Ако то е влаголюбиво (напр. орхидеите), добре е да поставите саксията над съд с вода (или мокра кърпа) и да пулверизирате редовно.
  • Вредители. Колкото и да е странно, въпреки че не се случва често, те също могат да причинят силни поражения и растението не само да спре да расте и да се развива нормално, но и да не успее да заложи цветни пъпки. Ако вредителите (напр. трипси или белокрилки) не са многобройни, то може да цъфне, но след това ще започне да губи пъпките и цветовете си.
  • Други причини, макар и не така чести, могат да бъдат неправилната резитба или неправилният режим на поливане (силно засушаване, поливане с хлорирана или твърда вода). Например орхидеите цъфтят в период на покой, когато в природата дъждовете спират. Ако започнете да ги поливате обилно или да ги опръсквате в началото на формирането на пъпки, може и да не дочакате цветове, а да започне нарастване на вегетативната маса.

Ако откриете, че някоя от изброените причини важи и за вашите растения, коригирайте я и не след дълго те ще ви се отблагодарят с пищните си цветове!

8045 | 17 юли 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате