Пресаждане на стайните растения

18 сеп 2012
Снимка: .sxc.hu

Как да пресадим правилно стайните цветя, да подберем нужния субстрат и подходящата саксия

Повечето стайни растения се пресаждат през пролетта. Според вида им това може да се прави ежегодно или през няколко години.
Тази процедура е важна за здравето и добрия вид на растенията, защото рано или късно почвата им се изтощава и трябва да се подмени с нова. А и така се подобрява нейната аерация. Пресаждането е крайно необходимо в случаите, когато почвата е вкиселена, има загнили корени или те са нараснали толкова много, че излизат през дренажните отвори на саксията.

Кога се пресаждат растенията

Това става, когато те излизат от състояние на покой и започват да нарастват. Ако някое от тях цъфти през пролетта, непременно трябва да изчакате края на цъфтежа. Ако избързате, рискувате да повредите младите издънки.
Хвойновите растения, азалиите и камелиите трябва да се пресаждат в началото на лятото, докато луковичните растения се пресаждат след периода на покой.
Кактусите обикновено се прехвърлят, но ако трябва да бъдат пресадени, по-добре е това да става в началото на зимата.
Младите растения се пресаждат ежегодно, а възрастните – веднъж на няколко години. Палмите в големи съдове могат да престоят в тях до 10 години.

Видове пресаждане

Различават се няколко вида пресаждане, според това колко почва е била подменена:
- пълно – когато се подменя цялата почва и корените се почистват от старата;
- непълно – когато част от старата почва остава около корените на растенията;
- подмяна само на повърхностния слой
Прехвърлянето на растението от една саксия в друга е подобно на пресаждането, но е много по-малко травмиращ метод. Извършва се тогава, когато старата саксия отеснее и корените започнат да излизат от нея. По принцип прехвърляне може да се прави по всяко време на годината. При пресаждането растението може да преустанови своя растеж за известно време, докато при прехвърлянето липсва такова задържане.

Как да изберем саксията

Подберете размера на саксията така, че старата да влезе свободно в новата или диаметърът на новата да бъде с 3-5 см по-голям от този на предишната.
Съществуват три типа съдове за растения: саксии, кашпи и контейнери. Обърнете внимание на това, че саксиите имат дренажни отверстия, а кашпите – не, затова не ги обърквайте при покупката. Саксията се поставя в кашпата.
Контейнерът има устойчиво дъно. В него се поставят няколко саксии или се засаждат няколко растения.
Съдовете обикновено се изработват от глина или пластмаса. И двата вида имат своите предимства и недостатъци.
Предимствата на глинените съдове се състоят в това, че те са тежки и трудно могат да бъдат съборени. Глината има пореста структура и излишната влага по-лесно се изпарява.
Недостатъците на глинените съдове са, че те са чупливи. Порестата структура понижава тяхната дълготрайност. Когато порите се запушват от минерални соли, тяхното почистване често е невъзможно. Почвата в такива съдове бързо пресъхва, но това може да се избегне, ако те са покрити с глазура (глеч). Освен това, те са по-скъпи от пластмасовите.
Предимствата на пластмасовите съдове  се крие в това, че те са леки и не се чупят при падане. Добре задържат влагата, затова растенията в тях се поливат по-рядко. Има по-богат избор по форма и цвят. Могат да се почистват по-лесно.
Недостатъците на пластмасовите съдове  са, че при преполиване могат да загният корените, а почвата да се вкисели. През лятото бързо се нагряват.
Понякога растенията се поставят в дървени съдове. Те не се нагряват силно от слънцето, при рязко захлаждане изстиват по-бавно, но от влагата дървото може да се изметне или да потъмнее.
При правилни грижи стайните растения се чувстват добре във всички видове съдове.

Да подберем и почвата

Най-подходящи за растенията са специалните почвени смески, които се продават в магазините. Асортиментът е много богат и не е трудно да се подбере тази, която е предназначена за вашите цветя. Купувайте само от проверени производители.
Добре е да разтворите опаковката преди пресаждането, за да може натрупания в нея азот да се изпари. В противен случай могат да пострадат корените на растенията.
Не е желателно да използвате обикновена градинска почва, защото тя може да не е подходяща по състав, а и често е заразена с вредители или болестотворни организми, които на стайна температура започват да се размножават активно и да вредят на растенията. Ако нямате възможност да купите готова почвена смес, непременно стерилизирайте градинския субстрат. Навлажнете го и го загрейте във фурната за няколко часа при температура около 80-100°С. (Имайте предвид, че миризмата не е особено приятна!)

Правила за пресаждане на стайните растения

Подгответе саксията. Измийте я, ако е използвана и преди. Глинените съдове накиснете за една нощ във вода, за да се избавите от натрупания по стените им варовик, който при взаимодействието си с водата образува вредни за корените съединения.
На дъното на саксията насипете дренаж: керамзит, парченца от натрошена тухла, малки камъчета. Насипете отгоре малко количество почва.
Полейте предварително растението с вода, внимателно наклонете саксията и го извадете заедно с почвата, придържайки го с една ръка. С другата внимателно издърпайте саксията. За да ви е по-лесно, можете внимателно да я почукате по твърда повърхност. При епифитните растения е по-добре да счупите старата саксия, за да не нараните корените при отделянето им.
Почистете внимателно корените с ръка или с пръчка от старата почва, като внимавате да не ги повредите. Загнилите се отстраняват. Ако все пак нараните корените, посипете среза със счукани дървени въглища.
Разположете растението в новия съд така, че шийката на корена да е малко под ръба му. Насипете новия, навлажнен субстрат.
Уплътнете добре около корените, постепенно насипвайки още, докато нивото му не достигне до основата на стеблото.
Полейте растението. Не забравяйте, че някои сухолюбиви растения нямат нужда от поливане след пресаждане, просто трябва да използвате леко навлажнен субстрат. 
Прехвърлянето на растенията от един съд в друг става много по-лесно, защото старата почва се запазва и нейната цялост не се нарушава.
Понякога пресаждането на растенията не е желателно, особено при по-големите екземпляри. Тогава се подменя само повърхностния слой с нов, до 5 см дълбочина. Почвата се разрохва внимателно, отстранява се, добавя се новата и леко се уплътнява.

Кои са най-често срещаните грешки

Не трябва да пресаждате растенията в съдове, по-големи от нужното. Това води до излужване на почвата, загниване на корените, изоставане в растежа, липса на цъфтеж и даже гибелта на растенията.
Мнозина считат, че всяка почва е подходяща, стига да е достатъчно наторена – това не е така. Всяко растение има нужда от точно определен състав на почвения субстрат.
За някои растения тесните съдове са полезни. Например, при хипеаструма тясната саксия потиска образуването на дъщерни луковици (детки) и стимулира цъфтежа. Епифитните орхидеи обичат корените им да са на тясно.
Не подрязвайте растенията по време на пресаждането, защото така ще им е трудно да се справят с двете травми едновременно.

Ако следвате тези простички правила, дълго ще се радвате на своите здрави, силни и възхитително красиви цветя!

6119 | 18 сеп 2012

Facebook коментари

Добави коментар

1 коментар

  • 2012 11 12 #1
    Cesari/ Olia  Мама на принцеса 

    Много добре синтезирано и изключително полезно!

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате