Как да си отгледаме авокадо в саксия

31 авг 2013

Ако сте запалени по отглеждането на цветя и екзотични растения, следващия път, когато правите салата с авокадо, не изхвърляйте костилките. Тук ще ви предложим лесен начин да отгледате авокадово дръвче в саксия.

 • Стъпка 1
  Внимателно отстранете семката от плода. Накиснете за няколко минути във вода, за да отстраните всички остатъци по нея. Пазете кафявата ципа, тя е обвивката на семката и осигурява нейната цялост.
 • Стъпка 2
  Определете „горе“ и „долу“. Най-лесно ще се ориентирате коя част на семката е върхът и коя – дъното, като обърнете внимение на разположението ѝ още преди да я отстраните от плода. Горната част на семката е по-заоблена, а долната е по-тъпа.
 • Стъпка 3
  Внимателно набучете семката с 3 – 4 клечки за зъби под лек ъгъл, така че да направите нещо като „крачета“, а цялостната картинка да напомня луноход. Горната част на семката трябва да е отгоре.
 • Стъпка 5
  Поставете „лунохода“ в чаша вода така, че долната част да е изцяло потопена, а горната да е суха. Добре е чашата да е прозрачна, за да можете да следите промяната. Поставете я на слънчев перваз. Сменяйте водата в чашата през 5 – 6 дни.
 • Стъпка 6
  Въоръжете се с търпение.
 • Стъпка 7
  След около 2 – 4 седмици (а може и повече) ще забележите как от долната част на семката поникват коренчета. Самата тя се е разпукала и се образува нещо като каналче между дъното и върха. Кафявата обвивка се е променила. Процесът на заякване на коренчетата също отнема няколко седмици, но вие вече сте минали Стъпка 6, нали? Паралелно с това от върха на семката покарва филиз, който полека-лека израства и пуска листенца.
  Внимание! Не позволявайте на корена да изсъхне. Постоянно следете семката да е наполовина натопена във вода.
 • Стъпка 8
  Когато стъблото достигне 6 – 7 сантиметра, преместете семката в богата на хумус почва в саксия с диаметър около 20 – 25 сантиметра. Посадете я така, че горната ѝ част, заедно със стъблото, да е над почвата.
 • Стъпка 9
  Поставете на слънце. Авокадото е слънцелюбиво растение, така че колкото повече слънчева светлина, толкова по-добре. Поливайте редовно. Почвата винаги трябва да е влажна, но не преполивайте. Ако листата започнат да жълтеят, това е знак, че влагата е много. В такъв случай спрете да поливате за 2 – 3 дни, докато почвата се освободи от излишната влага.
 • Стъпка 10
  Когато дръвчето достигне около 40 – 50 сантиметра височина, отрежете връхчетата. Това ще стимулира растежа на нови филизи и ще оформи короната на дръвчето. Този метод прилагайте периодично, за да оформите желаната гъстота на короната му.

Зимуване

Авокадото е топлолюбиво растение. През есента приберете саксията на топло и по възможност я поставете на място в стаята, което се огрява от слънцето. Напролет, когато температурите се стабилизират, може отново да го извадите навън.

Кога да очаквате плодове?

Трудно е да се каже! Понякога плодове се раждат след 3 или 4 години, друг път са нужни повече. Прочетете отново Стъпка 6 и се радвайте на екзотичното дръвче, което сами сте отгледали.

90437 | 31 авг 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате