Къща за хора с увреждания – един шедьовър на Франк Лойд Райт

23 ное 2012
Снимка: designrulz.com

Франк Лойд Райт (1867 г. – 1959 г.), безспорно един от най-великите архитекти, интериорен дизайнер, автор на книги и преподавател, оставил след себе си построени повече от 500 здания, сред които музеи, офис сгради, хотели, църкви, къщи и др.

Органичната му архитектура е философия, която разглежда хармоничната връзка между природата, околната среда и човека. Основната идея на Райт е, че човешкото присъствие, под формата на къща например, сред природата, трябва деликатно да допълва пейзажа, да се слива естествено с него и да го прави даже още по-красив. Именно такава е къщата на Кенет Лорънт, проектирана от Райт.


Франк Лойд Райт е направил много къщи, като интересното при него е, че не се задоволява със самата сграда, но във всяка една създава и мебелите, покривките, пердетата, аксесоарите, килимите и т.н.

Всичко трябва да е свързано и да допълва цялото. В една от къщите, които прави, години след построяването й, една вечер той отива на гости на семейството, за което я е създал. С влизането си забелязва, че масата за хранене (също по негов дизайн) е преместена с няколко сантиметра встрани, и че са направени още едно - две леки размествания. Веднага пренарежда мебелите, връща всичко точно на първоначалното му място и чак тогава сяда. По-късно, собствениците споделят шока си от факта, че след толкова време той помни точно кое къде е било. Аз пък си мисля, че надали е помнел това, просто подредбата му е била възможно най-естествената и подходяща, според неговите схващания.

Домът на Кенет Лорънт (Рокфорд, Илиноис) е една от любимите ми къщи на Франк Лойд Райт. Тя е и негова слабост. Той създава този дом в средата на миналия век за г-н Лорънт, който е бил ветеран – инвалид, и се е движел с помощта на инвалидна количка. Това е и единствената къща за хора с увреждания, която Райт прави.

В нея няма стълби, самата й форма е елипсовидна, а пространството вътре е отворено, като отделните помещения незабележимо и елегантно се преливат едно в друго. Няма ъгли и остри завои. Разположена е на около 230 кв.м. и има три спални и две бани. Лавиците и шкафовете са ниски, панорамните прозорци също са до земята. Всички елегантно съобразени детайли в този дом не само улесняват ежедневието на Кенет, но му носят постоянно естетическо удоволствие както от самата къща, така и от природата наоколо.


За къщата си Кенет Лорънт казва: „ Не знам дали аз живея за къщата, или тя за мен.” Лорънт умира на 92 годишна възраст. Мечтата на семейството му е къщата да се превърне в музей на Франк Лойд Райт, така че всеки да може да я види. Историческият дом е закупен през 2011 г. от Фондация „Лорънт”, и най-вероятно музеят ще бъде факт през 2013 г.

5812 | 23 ное 2012

Facebook коментари

Добави коментар

2 коментара

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате