Как да изберем мека мебел за нашия дом

26 дек 2012
Снимка: sxc.hu/ywel

            Всички си казваме, че когато избираме диван за дома си, трябва да е с механизъм ( че ако ни дойдат гости, къде ще ги настаним?). Чудесно, но почти никога не се замисляме, че този вид диван е много по- неудобен за сядане, както и че слабото му място обикновено е механизмът му. Това е факт, но гледаме винаги да сме практични и мебелите ни да са функционални.

           Съветвам ви, ако имате достатъчно спални помещения, където да настаните своите гости или на самите вас не ви се налага всеки ден да разпъвате дивана, за да си легнете, заложете на диван без механизъм. Освен че е много по-удобен за сядане и престой пред телевизора, самият му живот е по-дълъг. Механизмът пропада, разваля се и трябва или да го подмените, или просто да си закупите нов диван, защото излиза по-евтино да купиш нов, отколкото да се претапицира и ремонтира старият.
           Има много и различни видове механизми, няма да изпадам в подробности, ще ви спомена най-използваните в готовата мека мебел. Ако вашият диван е изработен по поръчка, тогава можете да заложите и на по-скъп механизъм, съответно и самият диван е доста по-удобен за спане.
           - Клик-клак – това е един от най-евтините и съответно един от най-разпространените вид дивани в хипермаркетите, но и с най-бързо развалящият се механизъм, особено ако ползвате вашия диван всеки ден за спане. Когато се развали, той остава в едно положение - или е разгънат и не можете да го съберете, или е сгънат и вече не може да се спи на него. В и двата случая става безполезен. Мисля, че ще ви излезе по-скъпо да го ремонтирате, отколкото да купите нов от същия вид.
          - Пружинен механизъм - освен че не е особено удобен за спане, бързо се амортизира при редовна експлоатация. Пружините увисват в средата и става изключително неудобен, особено за двама души.
           - Механизъм с издърпване „тип чекмедже“ с ламели - също много разпространен в готовите изделия. Лесен за разгъване и събиране, функционален и надежден, но има едно слабо място – ако се счупи някой ламел. Това не е чак такъв проблем, защото счупеният ламел може да се подмени с друг, а и е доста по-удобен е от пружинния механизъм.
           - Тройно разгъваем механизъм ламелен - той е на принципа на пружинния механизъм, но вместо пружини има ламели, захванати с колани един за друг. Върху него обикновено върви дюшек от 6 см дунапрен, което за ежедневна употреба не е особено удобено, но за гости е практичено.

            Има много и различни видове механизми, но ако наистина имате достатъчно място и не ви се налага, заложете на диван без механизъм. Ако имате достатъчно място за ъглов диван, това е едно добро решение, защото можете да съберете двете части една до друга и да го превърнете в спалня.

Другите често задавани въпроси при избор на диван са: кожа или дамаска?

            И кожата, и дамаската си имат своите предимства и недостатъци.
            Кожата е много по-лесна за поддържане, независимо дали е естествена, или изкуствена, има богат асортимент от препарати за почистване и поддръжка. Някои видове през лятото запарват и тялото залепва, но това не важи за всеки вид кожа.
            При дамаската го няма този проблем, но пък поддръжката не е толкова лесна. При избор на диван ви съветвам да се спрете на такъв , на който калъфите на седалките и облегалките са с цип, което позволява свалянето и прането им в пералня. Освен ако не разполагате с перяща прахосмукачка, тогава почистването им няма да създава никакъв проблем.


           Надявам се, че съм ви била полезна.

8156 | 26 дек 2012

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате