За една стара библиотека, новия ѝ живот и филантропията

09 фев 2013
Снимка: .onekindesign.com

Няма да крия огромната си слабост към реновирането на интересни стари сгради – училища, библиотеки, фабрики, селскостопански постройки, ако щете, и какво ли още не. Ако човек има око и средства, резултатите могат да бъдат великолепни, да не говорим за чисто „историческия” аспект на нещата. Обърнете внимание някой път, докато пътувате из страната (че и в София, разбира се), колко много стари, изоставени, рушащи се, но много красиви сгради има. Няма да навлизам в тези води, защото са прекалено обширни и дълбоки, а сега ще говорим за друго.

Ето един пример за фантастично възстановена стара постройка - библиотека, построена през 1910 г. в Мил Вали, Калифорния. Била е една от 2500-те библиотеки, построени от американския бизнесмен и филантроп от шотландски произход Андрю Карнеги.

От абсолютен бедняк, чието семейство си е лягало много рано вечер, за да не усеща глад, той се превръща в най-богатия човек в света. Интересна е историята му, но-още по-интересен е фактът, че никога не забравя откъде е тръгнал. Изповядвайки идеята, че богатите имат морален дълг към обществото, той стои зад създаването на хиляди обществени библиотеки, университети, изследователски центрове, включително и зад великолепната концертна зала в Ню Йорк „Карнеги Хол”. Самият той казва: „Изпълни дълга си, прибави още мъничко от себе си и бъдещето само ще се погрижи за себе си.” Разбира се, това лирично отклонение е поздрав за нашите „бизнесмени”. Както и да е, да се върнем на темата.

50 години след построяването на тази библиотека, близо до нея е построена друга, поради което постройката се превръща в частна резиденция. Напълно занемарена и съсипана, през 2008 г. е купена от семейство дизайнери, които се свързват с дизайнерска фирма и дървообработваща компания.

Целта е да се запази и възстанови колкото се може повече от първоначалното състояние и вид на сградата, като същевременно се внесе съвременно звучене. Тук основно могат да се видят бял матиран дъб, тухла, стоманени и дървени елементи, оберлихти. Някои от прозорците, зазидани от предишните собственици, са превърнати в артистични библиотеки. Детайлите са много, така че, вижте сами и следващия път, когато подминете стара, рушаща се сграда, се опитайте да подразните въображението си – ей така, просто за удоволствие.

Снимки:unionstudio.com, www.thelastinch.org

Галерия

4103 | 09 фев 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате