Няколко полезни съвета за избора на матрак

09 окт 2012
Снимка: .sxc.hu

           Здравейте, скъпи читатели!
През дългогодишния ми опит в търговията с матраци и корпусна мебел, наблюдавам склонността на купувачите да вложат значително повече средства в самото легло за сметка на матрака. Това е обяснимо, защото леглото е видимата част, а матракът е скрит под спално бельо или надматрачна стелка. Много малка част от купувачите се замислят, че прекарваме 1/3 от живота си в сън, затова изборът на добър матрак е наистина важен. 

Степен на твърдост 

Твърд матрак

Препоръчва се при хора, които имат здравословни проблеми (дископатия, дискова херния, болки в гърба, шипове и др.) и при хора с наднормено тегло. Когато матракът е по-твърд, това допринася за комфорта по време на сън, така гръбначният стълб е в изправено положение през цялата нощ, мускулите са отпуснати и в абсолютен покой, а не под напрежение.

Мек матрак

Той е със средна степен на твърдост или малко под средната. Повечето хора го предпочитат, защото е по-удобен. При хората, които нямат здравословни проблеми, мекият матрак е за предпочитане, освен ако самите те не обичат да спят на по-твърд.
Степента на твърдост е описана в характеристиката на матрака, също така може да се усети при проба.

Моят съвет е да пробвате матраците, които купувате не само със сядане. Не изпитвайте неудобство, а легнете за 10-15 минути, защото иначе наистина няма как да усетите дали този матрак ще ви е удобен и е подходящ за вас. 

Еднолицев или Двулицев

Еднолицев матрак

Той е с вградена дървена рамка с напречно минаващи дъски/ламели. Този вид матрак може да се използва само от едната страна и е малко по-твърд от двулицевия заради вградената рамка.
 

Двулицев матрак 

Той може да се ползва от двете страни (зима/лято). Той се поставя на подматрачна ламелна рамка. Неговата степен на твърдост е по-малка заради това, че няма вградена рамка. Повечето хора предпочитат двулицеви матраци, защото могат да ги употребяват по-дълго време.

 

Топ матрак

Това е матрак с дебелина 5-7 см. Препоръчвам го на хора, които нямат финансовата възможност да си подменят матрака в момента. Това е добро временно решение. Също така, ако матракът, който сте купили не ви е удобен (по-мек или по-твърд от желаното), топ матракът може да е решение на този проблем. Поставя се върху другия матрак за по-голям комфорт. Топовете се изработват от различни материали: дунапрен, латекс или мемори пяна. 

Можете да изберете вашия топ матрак в зависимост от това какво искате да промените в стария си матрак. Ако матракът ви е мек, можете да се спрете на Топ матрак с дунапрен. Това ще направи матрака по-твърд и по-удобен за вас. Ако пък е твърде твърд, можете да се спрете на Топ от мемори пяна или латекс.

Ако двамата партньори имат различни предпочитания за твърдостта на матрака, има решение и за това. Някои фирми предлагат матраци с различна степен на твърдост на двете половини - едната е по-мека, а другата по-твърда. Така всички са щастливи и ще се радват на абсолютен комфорт в ценните часове на почивка.

 

 Няма нищо по-хубаво от пълноценния сън. От вас зависи да направите необходимото за да си го подсигурите.

7713 | 09 окт 2012

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате