Стелажите – евтин и оригинален начин за обзавеждане

20 фев 2013
Снимка: SXC.HU

Колкото по-малко мебели, толкова по-добре – това е кредото на съвременните дизайнери. В обзавеждането напоследък все повече се налагат леките мебели, максимално открити и опростени. Затворените шкафове от стъкло или дървесина са изместени от изчистените стелажи.

Ако търсите повече свобода в интериора, стелажите са най-точният отговор на вашето изискване. При тези прозрачни конструкции всичко е на показ.

Изработени са най-често от метал в съчетание с поликарбонат, понякога със стъкло и по-рядко с дърво. Обработката на самия метал е също е разнообразна – от лъскави повърхности до силно матирани или релефни. Повечето композиции са повдигнати на крачета, някои се захващат за стената, други стоят изцяло свободно и достатъчно стабилно благодарение на надеждните си механизми на свързане.

На кого ще допаднат


Със сигурност ще се харесат на хората с разкрепостен дух. Лекотата им не създава никакви прегради както за погледа, така и за достъпа до нещата, които са поставени на тях. Стелажите са идеален избор за хора, които предпочитат опростения и естествен начин на живот. Както и на онези, които ненавиждат затворените пространства.

Снимка: morguefile.com

При композициите със стелажи има един важен момент, който трябва да се вземе под внимание – поставените на открито вещи изискват по-често почистване от прах. Но пък удоволствието пред погледа ти винаги да са любимите книги, снимки или дискове с музика, си струва. Освен това, сменяйки предметите, можете да променяте с лекота интериора си толкова често, колкото ви се иска.

Снимка: foter.com

Откритостта на стелажите задължава към повече ред и дисциплина, защото докато в затворените шкафове обикновено се натрупват много ненужни вещи, то стелажите не търпят по себе си нищо излишно, грозно, разпиляно. Те са идеално място за предмети на изкуството и саксии с най-различни цветя.

Къде е най-подходящото им място

Стелажите са много удобен и практичен вариант за обзавеждането на неголеми дневни и холове, защото не заемат много място и със своята ефирност създават усещане за повече простор. Със система от различни по височина стелажи може да се прегради помещението и да се обособи отделен кът или да се направи голяма библиотека на стената, която във всеки друг по-затворен вариант би натежала.

Снимка: foter.com

Подобни леки конструкции стоят чудесно и в антрето – чрез различни малки допълнения могат да функционират като закачалка, шкаф за обувки, поставка за чадър, чанти, шапки. Стелажът ще свърши много полезна работа и в кухнята или банята, в домашния офис, килера или детската стая.

Снимка: morguefile.com

Евтини и лесно преносими


Стелажите са в пъти по-евтин вариант за обзавеждане, в сравнение с холовите секции или кухненската мебел. Лесно преносими и непретенциозни като монтаж, те са оригинален начин за обзавеждане на дома. Най-важното е, че могат да се местят и да оформят различни кътове, което е гаранция, че домашният интериор скоро няма да ви омръзне.

6974 | 20 фев 2013

Facebook коментари

Добави коментар

3 коментара

 • 2013 02 22 #1
  Abies  x-x-x 

  Имах нещастието да живея достатъчно години по този начин. Не е удобно. Натрупва се мръсотия и човек трбва да живее само за да бърше праха от вещите. Има разлика дали забърсваш гладка повърхност на шкаф или една по една всичките джунджурийки, наредени на лавичката.

  И не е вярно, че не се натрупват ненужни боклуци, то всичко изглежда като огромен склад, така че един боклук в повече или по-малко, просто не се забелязва. Определено такава среда предразполага към натрупване и небрежно зарязване на всякакви ненужни неща в общия безпорядък. Едни затворени мебели сами по себе си изискват да сложиш нещата на място, е друг е въпросът ако някой го мързи да си подреди шкафовете, ама той този същия и лавиците не би си редил. Личен опит от собствения ми съпруг, живял цял живот само с отворени лавици, голяма част лично негово творение. Голяма борба беше да го накарам да си купим нормални затворени мебели. Имах усещането че всички тези натрупани предмети ще ми се изсипят на главата и ще ме затрупат. Да не говорим, че човек има лични вещи, които не държи да излага непрекъснато пред погледа на всички. Не виждам защо трябва да са на показ всичките ми бикини и дамски превръзки, например?! Или всичките налични тенджери, чинии, чаши.... да продължим със запасите от брашно, боб, леща, олио, подправки.... Ама наистина ли всичко това трябва да ми се набива непрекъснато пред погледа, дори да допуснем, че не каня гости, които да ми гледат циганията?!

  Къща като пазарска сергия, най-големият кошмар на живота ми! Отоврени рафтчета има и в класическите мебели - има секции за книги, вази, техника, които са отворени. Но има и вратички за прибиране на папки с документи, бижута, дрехи, обувки, хранителни продукти, кухненски пособия, инструменти и материали...

  Затворените мебели са изчистени, скриват личните вещи, които няма нужда да са достъпни за всеки, който влезе, спестяват бърсане на прах и кухненски мазнини от изпарения от самите предмети, придават по-спокоен и изчистен вид на жилището. Естествено, струват пари, а май сега политиката в цял свят е хората да обедняват, да нямат пари да си купят нито мебели, нито вещи, които да държат в тях.

  Така че назад към пещерите, сковавайте лавици от подръчни материали и не си купувайте нищо лично. Няколко вази и книги, останали от бабите и майките ви, стигат. Общо взето това е посланието на подобни статии и подобни "модни тенденции". Не е мода, ами следствие от принудителното обедняване в световен мащаб, в следствие на т.нар. и изкуствено създадена "икономическа криза".

 • 2013 02 28 #2
  бонбонбон  Ментат 

  И аз това мислех да напиша. Красиви са, спор няма, обаче в стандартната българска къща, където всяка стая е един малък склад за нещо, са съвсем неприложими. Хубаво следим модните тенденции в интериора от Брава Каза, но някои просто не са приложими точно в моята къща, пък и в къщите, където съм ходила на гости.
  Бих сложила такова нещо в банята, там имам най-малко неща за прибиране и редене, пък и като вляза да се къпя, няма час по час да отварям шкафчетата да си вадя шампоаните или гъбата smile

 • 2013 03 08 #3
  Caroline  баба на три принца 

  Напълно съм съгласна с двата коментара по горе.И аз съм имала "щастието" да имам такива стелажи.Подходящи са за мазе или таван или затворен килер,но за жилищно помещение са абсолютен кошмар,освен ако сте любители на "бит пазар".За справка погледнете предпоследната снимка (отдолу нагоре) една небрежно поставена книга направо създава впечетление за хаос.

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате