Домове на бъдещето

14 мар 2013

Чрез кристални топки, развинтено въображение, логика или научни изследвания много хора правят опити да надникнат в бъдещето и да видят какво има там – какво ще се случи, какво ще се прави, как ще изглежда това или онова. Kак ще живеят хората, как ще изглеждат, какво ще ядат, какво ще работят. Десетки архитекти, инжeнери и дизайнери се опитват да си представят къщата на бъдещето – как ще изглеждат местата, в които ще живеят хората след 100, 200, 500 години. Едно е ясно, че няма да са същите като днес.


Различни по форми, размери, цветове и приложения са предположенията на архитектите. Ето някои от най-интересните идеи за това как би могъл да изглежда един дом от бъдещето:С доста „разтичащи се“ форми си представят къщата на бъдещето в Тексас. Творението е проектирано от училището по архитектура към Университета в Тексас. Дело на Том Уискомб, проектът има заглавно име „Къща на бъдещето“ и е съставена от лека носеща конструкция. „Прозрачност“ е основната характеристика на този футуристичен дом, тъй като стените му са направени от здраво стъкло. Захранването се осъществява изцяло благодарение на слънчевата светлина и възможността ѝ да прониква навсякъде в къщата.


Този дом, стартирал като проект, вече е напълно изграден в Сингапур. Къща „Сентоса“ е дело на Николас Бърнс и се намира на остров Сентоса. Изцяло изчистените и опростени форми са бъдещето според младия архитект. Основният стил ще е минималистичният, без излишни предмети и мебели, с много „отворени пространства“ в помещенията. Всъщност, за него е много важно пространството да бъде адаптивно и в тази връзка отворените пространства се явяват и предварително освободени от определена функция места, като по този начин структурата на къщата позволява преконфигуриране според бъдещи нужди. Рециклирани материали, камък и стомана са в основата на създаването на този дом. Според Бърнс материалите са подбрани така, че да се сведе до минимум повърхностната им обработка, разхищението и ненужните последващи действия по тях. За енергийната ефективност помага двойното остъкляване, а горещата вода се осигурява от термопомпа.


Според други дизайнери бъдещето си хората ще прекарват в осъвременени хобит къщи. Всъщност, създателите на тази (от полската архитектурна компания KWK PROMES) смятат, че основната характеристика на къщата на бъдещето е материалът, който ще се използва за нея и той ще бъде не нещо друго, а самата земя. С няколко думи - да живеят земната маса, кирпичът и глината! Полските архитекти изтъкват редица предимства на този тип къщи, като за най-водещи намират природосъобразност, енергийна ефективност (казват, че вътре е доста топличко) и нула вреда върху околната среда. Е, какво по-хубаво от това?


Според архитектите, създали тази къща, в бъдещето все по-важно ще бъде домът да е изграден по такъв начин, че да е стабилен, траен, устойчив на удари и природни бедствия и да може да защити обитателите си по най-добрия начин. Те посочват за пример зачестилите земетресения, наводнения, урагани и свлачища от последните години, които водят до срутени и разпаднали се къщи. Дени Сетиван обяснява, че когато хората купуват и избират къща, те се ръководят основно от нейния външен вид и дизайн, а не обръщат внимание на истински същественото – дали тя е устойчива и подходяща за сигурен дом. Напълно логично и обосновано е мнението, че всяка страна, според собствените си климатични условия, трябва да изгради своя най-добър и устойчив модел на дом.


Архитектурната компания „Specht Harpman“ в Ню Йорк проектира своя вариант на къщата на бъдещето, която разчита на иновативен дизайн и абсолютна независимост и самостоятелност. Оборудвана е със слънчеви панели, които са способни да осигурят електрическа енергия и резервоар с топла вода с капацитет от 2200 литра. Под къщата е разположено компост оборудване за обработка на органични отпадъци и превръщането им в чист и сух тор.


Едно доста футуристично изпълнение, което не е просто идея или проект, а реално замислена и построена къща. Сградата се намира на 10 километра от Кан, Франция, а неин създател е архитектът Antti Loyag. С форми на мехурчета, къщата разполага с 28 стаи и е притежание на ексцентричния дизайнер Pierre Cardin, който организира легендарни партита и събития в нея.


Жилищната сграда Coodo представлява сглобяема конструкция, която използва специални модули като основа за изграждането. Едно от основните предимства на тази концепция е изключително гъвкавото оформление, което позволява на собственика да създаде своя дом-мечта, комбинирайки няколко модула хоризонтално и вертикално. Всеки модул представлява различно пространство за живот (например хол, баня, спалня) и е обзаведен и оборудван съобразно предназначението си. Най-голямото предимство на тази бъдеща къща, според нейните създатели, е възможността непрекъснато да махаш или добавяш още модули - елементи към своя дом – например фитнес, детска стая, стая за игра и така нататък. Всъщност според много хора именно сглобяемите конструкции са най-добрата визия на бъдещите ни домове. Бързо и лесно създавани, те могат да бъдат много адаптивни и приспособими към всякакви условия, което е и основната идея.


Тази къща и този проект са създадени с точно определена цел и след точно определено събитие. След урагана Катрина, заради който стотици хора губят своите близки, а два пъти повече – своите домове, актьорът Брад Пит стартира проекта „Направи го правилно“, една част от който се занимава с намирането на такъв дизайн на къща, който да е възможно най-устойчив и стабилен срещу такива бедствия. Създаването на проект за най-устойчива къща и реализирането му на възможно най-ниска цена става един от приоритетите в програмата „Направи го правилно“. Тринадесет от най-добрите световни архитекти предлагат своите различни визии и идеи, които според тях са олицетворение на устойчивост и зелен дизайн. Условието е проектът на къщите да бъде гъвкав с взаимозаменяеми етажни планове, които позволяват на живеещото семейство да променя размера и конфигурацията на жилището съобразно с размера на членовете и нуждите си, както и с промените във финансовото си положение.


Проект на екокъща с дизайн, вдъхновен от Средновековието, е разработката на архитектите на  университета Кеймбриж на тема „Как би изглеждал домът на бъдещето?“. Прототипът е базиран на 600-годишен средновековен дизайн от Испания, който запазва топлината от слънцето и охлажда по естествен начин през лятото. Допълнителните енергийни нужди на дома ще бъдат посрещани от слънчеви панели на покрива и специален котел, който ще изгаря биомаса. В представителната брошура е изтъкнато, че „сметките за енергия“ ще са спомен от миналото с новата екокъща на бъдещето. Това ще стане възможно благодарение на комбинацията от последните технологии за възобновяеми източници на енергия и строителните техники отпреди стотици години.

3911 | 14 мар 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате