Терасата - зелената стая на лятото

16 мар 2013

Терасите, балконите и верандите са сърцето на всеки дом през лятото.  Ако ежедневието ви е напрегнато и нямате време за излети извън града, сега е моментът да пренесете природата у дома, за да посрещнете лятото с красиво и зелено кътче за отдих. За да придадете повече индивидуалност и артистичност на терасата си, ви предлагаме няколко идеи за “обзавеждането” ѝ.

Навесите

За да се скриете от силното слънце, най-лесно е да използвате чадър или платнена тента. Но е много по-артистично да заложите на естествени материи като рогозките например. Те се съчетават идеално с пълзящи и увивни растения и сламени транспаранти. Така терасата се сдобива с леки и пропускащи въздуха стени, които оформят една романтична зелена стая за лятото.
Традиционен за страната ни заслон на терасата правят лозниците. Но ако жилището ви е ново или живеете на висок етаж, ви е нужно друго решение.
Ето една съвсем проста за изпълнение и евтина идея. Необходима ви е лека мрежа или корда. Направете “асмалък”, който да играе ролята на стени. Посейте в сандъчета обикновен боб за готвене и ги разположете в основата на стените. Бобените зърна покълват бързо и дават гъста зеленина. Прикрепете филизите към импровизирания асмалък. След около два месеца ще се радвате на невероятни зелени стени на своята тераса.


За по-големите тераси и веранди особено подходящи са перголите.  Това са леки дървени конструкции, покрити с ефирни светли тъкани. Те са известни още от древността и се използват преди всичко за увивна растителност.  Перголите оформят едно ажурно пространство и предлагат разнообразни възможности за комбинация на зеленината.

Мебелите

Какви мебели да поставите на терасата? Естествено такива, които слабо се влияят от атмосферните условия. Най-непретенциозни са пластмасовите столове и маси. Разнообразието в магазините е голямо, така че можете да подберете модели, които да са съобразени с пространството на терасата. По-оригинални са ракитовите маси и столове, които носят усещането за уют. Леките метални мебели също са подходящи, особено за по-големите тераси и веранди.  Пъстра покривка и възглавнички от същата материя ще придадат завършеност на “обзавеждането”. Ако предпочитате по-нестандартни варианти, можете да направите покривка за маса от цветя и листа. Върху каква да е кръгла маса поставете два стъклени плота един върху друг. Въображението ви ще подскаже какви естествени украси от листа и цветя да подредите между тях.

 

Озеленяването

За озеленяването можете спокойно да развихрите въображението си. Трябва само да съобразите изложението на терасата с нуждите на цветята. Не е необходимо да харчите много пари. Традиционните за страната градински цветя идеално ще завършат интериора на лятната ви стая. Мушкатото е изключително подходящо за отглеждане на тераса. Цъфти постоянно и не е особено претенциозно за гледане.Кученцата образуват богата зеленина, на височина достигат до 20-60 см. Цъфтят с всички цветове на дъгата .  Сеят се през февруари-март, а през май се разсаждат в подходящи сандъчета или саксии.  Цветето се нуждае от богата, рохкава пръст, обича слънчеви места, но расте добре и на полусянка.
Благодарение на своята непретенциозност, невенът успешно може да се гледа и на тераса. Цъфти с ярки оранжеви цветове и достига височина до 70 см. Цъфти от юни до настъпване на есенните студове. Издържа до -5 градуса, обича светлината и расте добре върху наторени почви. Сее се рано напролет.
Грамофончета са едногодишни, имат увивно стъбло и цъфтят през цялото лято. Особено подходящи са за оформяне на импровизираните стени. Семената им са зимоустойчиви и се самозасяват. Растенията нарастват бързо, имат тънки стъбла , които могат да се поддържат с нежни подпори, дори с канап или подобни на него материали.
Грамофончетата не понасят разсаждане, затова трябва да се сеят направо на мястото, където ще цъфтят. За да се развият нормално, осигурете им широки съдове и богата почва - смес от градинска пръст, добре угнил оборски тор и малко пясък.

Петунията също е невзискателно растение с обилен цъфтеж и ароматни цветове.  За да цъфти обилно, откъсвайте върха на стъблата, когато те достигнат около 10 см, за да се предизвика разклоняване на растението. Всички петунии виреят добре в смес от градинска пръст, угнил оборски тор и малко пясък.

Калдъръмчето расте у нас из каменливите настилки, откъдето идва и името му.  Вярно на природата си, то изисква топлина и отваря цветовете си само при слънце.  Тези му свойства го правят още по-ценно за тераси с южно и западно изложение, където слънцето грее най-силно.  Неговите корени не са много дълбоки, поради което може да се отглежда и в по-плитки съдове.  То има и още една особеност - семената му се самозасяват, презимуват в почвата и през пролетта покълнват.

Латинката, астрата и гергината също могат да се отглеждат на терасата.
Всички тези цветя ще ви помогнат да направите естествени зелени завеси и ще допълнят цветната феерия на вашия дом, за да стане терасата предпочитано място за лятото. А за грижите, вниманието и любовта, които сте вложили в отглеждането им – бъдете сигурни – цветята ще ви се отблагодарят.

10340 | 16 мар 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате