Шаби Шик

13 апр 2013
Снимка: onekindesign.com

В шаби шикът обикновено има много бяло, неутрални и светли тонове. Привидно  износеният и небрежен интериор е задъжителен, а основната характеристика на този дизайн е мебелите, аксесоарите и цветовете да изглеждат стари и овехтели.

Ако не можете да се снабдите с такива, може да използвате уменията и сръчноста си върху по-нови, но трябва да се постараете  всички  видими признаци на износване да са налице. Това е мек и уютен стил, който се вписва перфектно във вили, но може спокойно да използвате и в дома си. С лекота може да добавите женско присъствие към всеки интериор, като го направите неповторим и привлекателен за себе си и приятелите си. Ето няколко идеи и съвети, за да постигнете небрежна елегантност в интериора на дома си:

Идете на лов за мебели


Въоръжете се с търпение и добро настроение, разходете се до битака, антикварни магазини, такива за втора употреба или се разровете в сайтове за стари мебели. Прицелвайте се внимателно – все пак сте тръгнали на лов и трябва да се върнете с трофей. Оглеждайте се за стари екземпляри с меки, извити линии и силно ретро излъчване.

За тези от вас, които са достатъчно смели и креативни, боядисването и състаряването няма да е проблем, а истинско удоволствие. Да не говорим, че след като всичко е във ваши ръце, търсеният ефект за декориране на конкретните помещения ще е още по-добър.


Използвайте меки тонове

Бялото се препоръчва за стените, тъй като осигурява идеалния фон за мебелите и аксесоарите. Самите те са в меки, пастелни цветове като пастелно розово, светло бежово, яйчена черупка, както и всякакви други романтични комбинации, каквито ви идват отвътре и намирате за подходящи, за да завършите идеалното за себе си помещение. Шаби тапети с флорални мотиви или райе може да намерите в повечето магазини и също биха стояли  добре, тъй като отговарят на естествената елегантност на този стил.


Тъканите

Тук няма правила – единственото, което има значение, е да се вписват в цялостната ви декорация. За предпочитане са меки тъкани от типа на тези, които можете да намерите на тавана на баба си, памучни тъкани, тюл, дантела и плюшени шнурове, коприна и др. – едноцветни или с красиви щампи, като райета или цветя. Всичко е подходящо в зависимост от въображението и вкуса ви. Използвайте платовете за калъфи на фотьойли и канапета, възглавници, завеси и всичко, което ви хрумне. Важното е да ви харесва.


Аксесоарите

Остава да добавите още малко блясък към шаби шика. Намерете красив полилей, който да хвърля интересни отсенки на тавана, когато е запален или слънчевата светлина минава през него. Подчертайте рамките на картините или снимките, като им добавите сребърен или златен елемент - достатъчно, за да хванат окото.

Разхвърляйте вече облечените в красиви материи  възглавници по дивана. Никога няма да сбъркате със свежи цветя в красиви кристални вази или живи зелени растения.

Ако се опитвате да пресъздаде небрежен шаби шик в дома си, тези съвети ще ви помогнат да  започнете. Имайте предвид, че идеята на този стил е всичко да изглежда вечно и удобно. Цялостната естетика трябва да ви накара да изпитвате желание да избягате от външния свят и да се оттеглите и отпуснете в меките тонове, хубавите материи и ретро атмосферата в дома ви.

Хващайте пушката (портфейла), тръгвайте на лов, но не забравяйте най-важното – не винаги по-скъпото е по-добро. Научете се да разпознавате нешлифованите диаманти и смело ги превръщайте в блестящи бижута. Всичко зависи от вас и вашите желание и въображение. Успех!

9462 | 13 апр 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате