Малка спретната къщурка с ябълка отпред

22 апр 2013
Снимка: onekindesign.com

Вече се разговорихме за малкото жилищно пространство – било то в апартамент или къща. Независимо с каква площ разполагаме, важното е да си я харесваме и да се чувстваме добре в нея.

Ще разгледаме една малка къщичка, която се намира в непосредствена близост до Портланд, Орегон. Тя е собственост на дизайнерката Джесика Хелгерсън, която на площ от 50 кв.м е създала малък рай. Използвайки напълно достъпни материали, тя чудесно демонстрира необходимостта от личен поглед, въображение и смелост, които неминуемо водят до добри резултати, даже и на подобна малка площ. Отличаваща се с простота, уют и лючезарност, къщичката е лесно осъществим проект за повечето от нас.


Дизайнерката и семейството ѝ живеят в къщурката от няколко години. Както вече споменахме, площта ѝ е 50 кв.м, а земеделската земя, на която се намира, е с площ от около 20 дка (е, толкова много земя надали е напълно достъпна за нас, но тук си говорим за къщата, нали?).

Разположена е на остров Соувий. Самата къща е построена през далечната 1940 г. в селцето Ванпорт – място, населено с корабостроители. През 1948 г. то преживява ужасно наводнение, като реката отнася именно нашата къщичка, като по този начин 50-те кв.м, за които говорим,  корабокрушират на острова. След множество промени на предназначението си, къщата-герой е купена през 2008 г. от дизайнерката, която я превръща в свой дом.

Първото, което прави, е да прекрои вътрешното пространство. Обособява една голяма стая, в която разполага кухнята, трапезарията и дневната. В дневната поставя два широки дивана, които се превръщат в легла за гости, когато се наложи.

Под диваните има големи шкафове, в които стоят детските играчки, а едната стена е изцяло опасана с рафтове за книгите. Таванът е отворен до покрива в голямата стая, докато в детската стая и в банята таваните са по-ниски, за да отворят място и да образуват подпокривно пространство, което е спалнята за възрастни.

До нея се стига по семпла стълба, направено от орех. Високоефективните прозорци осигуряват много светлина, гледка към красивия двор и добра изолация. Дървените стени са добре изолирани, като самото дърво в голямата си част е старо.

Новите подове са направени от местен бял дъб, масата за хранене е от местен орех, а ваната е стара - взета от приятел. Печката с дърва лесно и бързо затопля цялата къща.

Другата голяма промяна е превръщането на износения покрив  в зелен покрив, покрит с мъхове и папрати, събрани от бреговете на реката. Освен добрата изолация, този вид покрив осигурява и интересен вид на къщата.

Въпреки размерите си, къщата е много удобна и гостоприемна. Всяка събота и неделя, както и през отпуските, тук се събират цялото семейство и приятелите им, за да прекарат малко време сред природата.

Имат си зеленчукова градина, парник, плодови дръвчета, кокошки и пчели. Правят си домашно сирене от млякото на съседската крава. Какво по-хубаво от това?!

4333 | 22 апр 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате