Детската стая – място за игри и вдъхновение

19 май 2013
Снимка: onekindesign.com

Детската стая е важно място. Там малчуганите искат да чувстват свобода и вдъхновение. Предлагаме ви няколко идеи за организирането на това местенце.

Обикновено децата обичат ярки цветове и картинки на любими неща или герои. Ако знаете, че децата ви харесват нещо определено – използвайте го, както намерите за добре. Може да купите тапети с динозаври, мечета, коли и какво ли още не. Друг, още по-вдъхновяващ вариант, е да ги оставите да си изрисуват стените сами. Не се плашете – все пак това е тяхната стая. Още повече че така ще могат сами да отговарят за нещо.

Добра идея е да добавите черна дъска за рисуване и писане. Такава може да си направите сами, като боядисате в черно (продават навсякъде специална боя за направа на черна дъска, но и най-обикновен черен мат ще свърши добра работа) плоскост, например шперплат, с размери, каквито искате. Сложете я в рамка и я закачете здраво на стената. Може да боядисате директно част от стената (или цялата стена), като за целта трябва да отделите с хартиено тиксо площта, която искате, и да нанесете матова черна боя. След като изсъхне, я минете отново, пак оставете за 24 часа и воала – имате си дъска! Разбира се, може да ползвате и друг цвят, ако не искате черно. Във водата, в която ще топите гъбата за почистване на дъската, добавяйте мъничко оцет.

Отделете с вертикални плоскости някой ъгъл от стаята и им направете къщичка с прозорче, вратичка и дворче отпред. Не е нужно да използвате тежки материали – идеята тук е да създадете повече и различни пространства, не да строите масивна стая в стаята. Направете оградка за „дворчето”. В самата къщичка може да сложите някаква лампа, възглавници, малки столчета и масичка, а най-добре е да оставите децата сами да решат какво искат.

Важно е в детската стая да има хубава маса, където да може да се играе, рисува, да се редят пъзели и др. Предвидете повече от едно столче, за да могат да се чувстват удобно и малките гости.

Съобразете се и с материалите, от които са изработени мебелите и предметите. Ако децата са по-малки, поставете меки мебели и големи възглавници за сядане, за да ги предпазите от наранявания. Ако стаята е достатъчно голяма, направете и родителско кътче, така че да можете да сядате спокойно при тях.

Отново, съобразете се с интересите на децата си и се опитайте да им угодите максимално. Все пак, това е техният свят.

Дано сме ви били полезни с тези идеи. Успех!

4547 | 19 май 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате