Не бързайте да изхвърляте стари мебели!

14 май 2013
Снимка: onekindesign.com

Огледайте добре старите мебели, преди да ги пратите на боклука. Особено ако са по-старички. Даже да са пораздрънкани, винаги пожете да ги стегнете и укрепите.

Въпросът е, че при добра обработка някои от тях стават истински бижута. Не забравяйте, че по магазините вече има всякакви видове бои, лакове, както и необходимите инструменти и „такъми”, за да превърнете една стара мебел в напълно нова дизайнерска вещ. Дизайнерът сте вие, това е ясно. Няма да споменавам и финансовата страна на този подход – тя е очевидна, но важното е, че може да имате мебели, каквито никой друг няма.

Шкафовете, шкафчетата или малките масички търпят всякакви промени – може да ги боядисате изцяло или частично, да махате вратички, да поставяте нови, красиви дръжки. Всичко зависи от въображението и желанието ви.

Претапицирането също не е лоша идея. Ако имате някой стар диван или кресло, които вече са ви втръснали до такава степен, че искате да ги метнете през прозореца – помислете отново! Не само защото може да оставите някой минаващ отдолу в бездиханно състояние, но и защото от вас зависи да го превърнете в чисто нова мебел. Доста успешно, при това.

Например можете да махнете страничните облегалки и да тапицирате отгоре с някаква подходяща тъкан в искания от вас цвят. Ако не искате да ги махате, просто ги боядисайте или ги освежете и ги лакирайте. Ако крачетата ви дразнят – заменете ги с колелца. Чудесна идея е и да ушиете калъфи от тъкан и в цвят, каквито желаете. Освен че са лесни за пране, може да ги направите и в няколко цвята и да ги сменяте, когато си поискате. Няколко цветни възглавници и ето ви нови дивани и кресла.

Старите сандъци или куфари можете да почистите, както трябва, и да ги стегнете. Тук също може да използвате бои и лакове в зависимост от материала, както и ефектни панти, дръжки, ключалки. Перфектни са за помощни масички или просто ей-така, за разкош.

Столовете пък са истинско предизвикателство. Бои, лакове, тапицерии – всичко това можете да свършите съвсем сами. Да подредите различни столове из къщата си изобщо не е лоша идея. Всеки един ще придаде чар и неповторимост на интериора ви.

Няма нищо по-хубаво от стара, масивна маса. Преди да понечите да изхвърлите старата си маса, поразгледайте я и помислете дали не можете да я освежите, като я стегнете, почистите, лакирате или боядисате в подходящи тонове. Това важи и за малките масички.

Разбира се, всички мебели или предмети, които ви се струват за изхвърляне, имат потенциал за нов живот. Не говорим за очевидно съсипаните до крайна степен такива. Вкарайте въображението си в действие и творете на воля. Освен безпорно добрите резултати, ще имате и едно чудесно терапевтично занимание.

Успех!

22245 | 14 май 2013

Facebook коментари

Добави коментар

1 коментар

  • 2013 05 17 #1
    бонбонбон  Ментат 

    Повечето снимки изглеждат така, все едно са сложили нова вазичка със свежи цветя в изоставена къща. Нищо арт и оригинално не виждам.

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате