Веранда, балконче, тераска

07 юли 2013
Снимка: onekindesign.com

Направете всичко възможно да прекарвате времето на балкона или терасата си с удоволствие. Не говорим за влагане на много пари или време, а за добри идеи. Ще се опитаме да ви предложим няколко такива, а вие се опитайте да приложите собствената си креативност така, че да ви е приятно да седнете и да прекарате възможно най-много време навън – сами или с близките си.

Използването на растения и аксесоари е акцентът, който търсим. Огледайте се с какви мебели разполагате за балкона или терасата си, вижте дали нямате някоя дълбоко смотана черга някъде из скритите вещи, а защо не и огледало?!

Използвайте въображението си, мили дами.

И така:

1. Съобразете се с архитектурния стил на сградата, в която се намира апартаментът ви (и съответно балконът или терасата ви). Добра идея е да подчините основните акценти на общия стил на сградата.

2. Цветовете са най-добрият ви приятел – използвайте ги. Два или три цвята ще превърнат терасата или балкона ви в спокойно и уютно място. Помислете каква е фасадата ви и се опитайте да „не сбиете“ боите, които ще ползвате за балкона си, с тези на сградата.

Цветовете трябва да са в хармония с общата картинка, иначе рискувате да подразните сетивата си (както и тези на съседите). От голямо значение са и цветовете в дома ви. Не правете драстични контрасти с вътрешния стил на апартамента си.

3. Поставете удобството си на първо място. Дайте си реална сметка какво обикновено правите, или бихте правили, на балкона или терасата си. Това е определящо при избора на мебели, аксесоари, растения. Независимо дали имате голяма тераса, или малък балкон, от съществено значение е да създадете различните кътове в съответствие с нуждите и желанията си. Може да искате да си сложите скара – допълнете пространството наоколо с помощна масичка или плот, на които да поставяте съдове, прибори, подправки, дъска. Там, където ще посядвате сами или с приятели, ще ви трябват столове и нещо, на което да поставяте чиниите и чашите си. Опитайте се да запазите местата, през които ще минавате най-често, възможно най-чисти от предмети, растения и мебели.

     

4. Огледайте се внимателно къде и как са разположени съседните сгради. Поставете растенията и аксесоарите си така, че да превърнете това пространство в лично, а не в публично. Всеки се дразни от идеята да го зяпат, независимо дали чете книга, слуша музика, има гости или просто иска да си поблее с чаша в ръка. Разхвърляйте високи растения на края на балкона, така че да създадете зелена стена между себе си и съседите.

     

5. Използвайте чадъри, тенти или рогозки. Независимо дали ще завали, или ще пече силно слънце, направете така, че времето да не ви разваля прекарването навън. Подвижните чадъри са безкрайно удобно изобретение. Можете да ги местите когато и където ще ви бъдат от полза.

6. Растенията са от огромно значение за вида и уюта на балкона или терасата ви. Има достатъчно цветя и храсти, които биха прекарали зимата и навън, така че започнете с тях. Прибавете пълзящи растения и всякакви други, които ще могат да презимуват спокойно навън. Не забравяйте, че с тяхна помощ можете да направите външната „стена” на балкона си – те ще бъдат там целогодишно, ще ви отделят от външния свят и ще ви карат да се чувствате уютно. Накрая се заемете с тези, които ще се налага да прибирате през студените дни вътре в апартамента си. Следват  задължителните няколко саксии с подправки – босилек, мента, розмарин, магданоз и всичко друго, което обичате, а защо не и доматчета или люти чушлета. Колкото повече растения имате на балкона или тераса си, толкова по приятно ще е за вас. Премахвайте редовно изсъхналите листа или цветове и поливайте редовно. Съобразете се със светлината на терасата си при избора на растения.

     

7. Не пренебрегвайте дребните, но важни неща. Използвайте възглавници с калъфки в подходящи цветове – било то за сядане или облягане. Сложете малко килимче, рогозка или черга там, където са местата за сядане. Безспорно внасят уют и придават завършеност на пространството.

      

8. Почиствайте добре и редовно балкона си. Не го използвайте като склад, където може просто да метнете нещо, което рядко ви трябва, но пък и не искате да го хвърлите. Гледайте на това пространство като на онази част от апартамента ви, където можете да прекарвате приятни минути и часове. Това, разбира се, изисква подобаващо отношение.

9. Окачете огледало. Това е един чудесен начин да освежите излъчването на балкона или тераса си. Да не забравяме и това, че огледалото ще придаде усещане за по-голямо простраство. От огромно значение е рамката, която ще изберете за него.


Каквото и да решите да правите на балкона или терасата си, не спирайте да експериментирате. Размествайте и опитвайте, докато не се почувствате  доволни и уютно.

Успех, мили дами!

6482 | 07 юли 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате