Детска колибка на дърво

12 юли 2013
Снимка: onekindesign.com

Ще кажете, че това е доста утопична идея. Откровено казано, ако имате нужните пари в джоба си – защо не?!  Важното е, че децата ще се забавляват от сърце и ще ги научите на самостоятелност.

Създаването на подобно лично пространство за детето (или децата) ви и техните приятели е от голямо значение. Разбира се, може да направите подобно нещо на земята на поляната в двора. Също брилянтна идея, но далеч не толкова вълшебна.

Ако ви е страх от височината – спокойно! И за този проблем има решение. Сигурността е най-важното нещо за децата ни, но за всичко си има „чалъм”. Предлагаме ви една идея за организиране на самостоятелна детска вселена. Не се притеснявайте – ако сте направили всичко както трябва, опасностите са точно толкова, колкото и ако къщичката е на земята.

Този малък детски рай се намира в Каталония, Испания. Малка дървена къща с малка дървена тераска, построена на неособено малко дърво. Стволът на дървото е вертикалната ос на къщичката. За да се качите до самата нея, трябва да да минете по окачения мост и да се покатерите по стълбата.

Сами виждате, че в това приказно място има легло, т.е. детето може да подремне там. Леглото е оградено с лека предпазна мрежа срещу комари. Плъзгащата се врата осигурява достатъчно светлина и простор. Възглавниците по земятата се грижат за комфорта на обитателите, а малкото и леки мебели позволяват нормална циркулация на въздуха. Ако се престрашите да направите подобно нещо, не забравяйте, че гореспоменатите възглавници трябва да са облечени в материи, които носят на петна и които се перат лесно. Няма нужда да споменаваме защо. Отстрани на тераската е организирана кошница, вързана с въже, така че да можете да пращате на децата по нещичко, а те да си го изтеглят нагоре. Като в приказките.

В ъгъла е добре да разположите импровизирана тоалетна (да се чете: „кофа”) за спешни случаи. Отделете я със завеска и поставете дървена плоскост, върху която изрежете дупка. Кофата отдолу, вътре плътна найлонова торба, върху вече изрязаната в дървото дупка – красив детски тоалетен капак и малко тоалетна хартия. Е, ясно е кой ще сменя торбата в кофата, но пък този филм сте го гледали така или иначе. Тъй като надали ще прокарате вода до горе, добре е да има кана с вода, която да се ползва за измиване на ръцете, или поне мокри кърпички. Осигурете добро осветление, в случай че децата осъмнат там, както и достатъчно завивки и играчки.

Разбира се, това е само една идея. Ако все пак решите да я осъществите, бъдете внимателни и използвайте професионална помощ. Всичко трябва да е направено здраво и напълно сигурно за ползване от дечурлигата. Ако пък наистина се притеснявате, хич не се напъвайте – има и други варианти за организиране на весело прекарване на малките наследници. Успех!

2695 | 12 юли 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате