Черна дъска у дома

25 юли 2013
Снимка: onekindesign.com

Всички асоциираме черната дъска с училище. Някои си я спомнят с добро, други с лошо. И в двата случая, да си имаме подобно нещо у дома, изобщо не е лоша идея.
Защо, ще попитате вие. Защото е полезно и красиво допълнение за дома ви.

На дъската  може да си отбелязвате списъка с покупки, да оставяте наставнически бележки на останалите членове на семейството, да си рисувате изнервено човечета с копита и рога, докато говорите по телефона с някой не особено приятен индивид, да пишете любовни бележки на половинката си, да отмятате задачите за деня или седмицата... Черната дъска (стена) придава чар на дома ви, ще позволи на децата ви да рисуват, пишат и смятат на воля, а на вас – да си направите едно приятно кътче със собствен дизайн. Въобще, предимствата са много.

Как става? Лесно! Отивате в магазина и си купувате специална боя за писане с тебешир. Вече ги има навсякъде и в различни цветове. Ако не искате черно, изберете си друг цвят. Тези бои покриват идеално най-различни повърхности - MDF, дърво, метал, платно, стени, така че, свободата ви е голяма. Важно е да изчислите каква площ ще боядисвате и да имате предвид, че най-добър резултат се постига с нанасянето на два слоя.

Ако искате, може да използвате черната дъска и за слагане на магнити. Така едновременно ще можете и да пишете, и да закрепяте разни бележки, рисунки, снимки, бележките за тока, парното, водата... Но да не си разваляме насторението. И така:

1. Изберете стената или плоскостта, която ще боядисвате. Измерете я – надлъж и нашир, така да се каже. Запишете си размерите на едно от ония листчета, на които си записвате какво ли не. Приберете листчето в черната дупка, наречена „дамска чанта” – няма да се загуби, както знаем от опит.

2. Изтичайте до някой магазин, в който продават такива неща. Влезте вътре и попитайте дали имат въпросната боя. Сигурно ще я имат, затова трескаво започнете да ровите в чантата за листчето. След като го намерите, кажете размерите на жената (или мъжа) зад щанда и се усмихнето неразбиращо. Изберете си цвета. Ако сте решили, че искате да лепите и магнити по черната дъска, купете си и магнитна боя. Вземете дунапреново валяче. Ако ще боядисвате стена – не забравяйте и хартиено тиксо. Напуснете доволна търговския обект и си отидете в къщи. Не изхвърляйте листчето!

3. В случай, че боядисвате стена, очертайте с хартиеното тиксо площта, която ще превърнете в черна дъска. Прочетете инструкциите на кутията с боя и действайте. Ако искате да пробвате варианта с магнитите, първо нанесете магнитната боя и после тази за писане. Обърнете внимание на инструкциите по отношение на съхненето. Чак след като сте нанесли всички ръце боя и дъската е напълно изсъхнала, махнете хартиеното тиксо. Воала!

4. Ако сте избрали някаква плоскот (дърво, шперплат и др.), просто я боядисайте, като отново следвате инструкциите. В този случай е добре да сте избрали и някаква рамка, в която да  сложите дъската. Става по-красиво. Може и да я прикрепите директно към стената без рамка или да я поставите на някакъв статив. Може пък да искате боядисана вратата, хладилник или нещо друго – въпрос на личен избор. Ако все пак ви трябва рамка, отидете в подходящ магазин, извадете пак онова листче от чантата и си намерете подходяща такава.

Честито, имате си черна дъска! Заслужихте си чашата вино и възхищението в очите на останалите членове на дома ви. Пийнете си винце, хванете тебеширчето и с широка усмивка им напишете списъка със задачки за следващия ден. Успех!

6020 | 25 юли 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате