Шик за бохеми

05 авг 2013
Снимка: onekindesign.com

Бохемският стил е идеален за тези, които не си падат по правилата. Ако сте креативна персона, това е стилът за вас. Деликатният момент в случая е, че въпреки привидната липса на правила, е много труден за постигане.

Номерът е да успеете да внушите пълна липса на усилие или някакво планиране. Разбира се, това идва от нрава и същината на хората, които се предполага, че обитават това пространство – необикновени, артистични и изпълнени с живот натури. В дамската мода този стил се нарича „бохо шик“ и добри примери за него са актрисата Сиена Милър и моделът Кейт Мос.

Задължителни елементи все пак има – тъкани и мотиви от целия свят, книги, произведения на изкуството, както и добре организирана бъркотия. Всяко празно местенце се запълва с картини, итересни материи, възглавници и статуетки.

В бохемския интериор е пълно с аксесоари. Тук подходящи са най-различни фенери, като особено добре стоят мароканските. Осветлението е от огромно значение. Търсите необикновен, екзотичен ефект. Големите огледала са задължителни, но за да се подсили ефектът, е хубаво да прекарате малки лампички над тях.

Може би едно от най-важните неща в този стил са различните текстилни материи – килими (на земята или по стените), завеси, одеала и възглавници (за сядане на земята или разхвърляни по канапето). По отношение на мебелите няма да сбъркате, ако се сдобиете с протрити кадифени кресла и канапета, стари сандъци и палета, както и столове с пообелена боя. Столовете „пеперуда“ също са много подходящи, както и метални легла – със или без орнаменти.

Този стил не е просто еклектичен. При него няма спретнатост и напасване, нито модерни елементи. Успешно постигнатият бохемски стил изглежда сякаш сте разхвърляли из къщата си всички предмети, които сте донесли от пътуванията си по света (добре ще е да сте били в Мароко, Индия или Южна Америка), комбинирали сте ги с хубавите книги, които сте прочели, и с хубавата си колекция от грамофонни плочи, обединили сте всичко това с някои стари портретни семейни снимки в златисти рамки и на всичко отгоре сте метнали разни, привидно нямащи нищо общо, мебели.

Нищо не отговаря на нищо – някои от лампите даже може и да не работят. Най-хубавото е, че не трябва да си оправяте и леглото – колкото по-разхвърляно, толково по-добре. Това е то да си бохем.

Това е стил, в който играта със цветове е от особено значение. Тук може да се развихрите, както намерите за добре. Има обаче едно неписано правило за постигане на добър бохемски стил – опитайте се да не използвате повече от три основни цвята. Целта е създаването на приятна и изпълнена с живот атмосфера.
Ако не сте си харесали някоя идея, дано поне сме ви накарали да се усмихнете. Успех в подреждането, мили дами!

4208 | 05 авг 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате