Библиотеката вкъщи

21 авг 2013
Снимка: onekindesign.com

Въпреки все по-бързото навлизане на електронните книги в живота ни, усещането да държиш истинска книга в ръцете си остава незаменимо. „Уединението с книгите е по-добро от общуването с глупаци“, казва Пиер Буаст.

Книгите, заедно с кучето, са най-добрите ни приятели. От кучето обаче надали ще научите, че Билбо Бегинс е роден на 22 септември 2890 г. или че Лала Шапшалкина „хапнала за закуска една тенджера попара, четири кюфтета и една пълнена пиперка”.

Книгите са нещо безценно, затова е желателно да се отнасяме с тях, както подобава. Първото, което трябва да им осигурим, е достойно място в дома си. Обикновено за целта се използва т.нар. „библиотека“, която може да изглежда по различни начини, в зависимост от вкуса ви и подредбата в къщи.

Библиотеката не е просто сбор от рафтове. Тя демонстрира отношението ви към „духовната храна“ и в този смисъл е доста издайнически елемент от интериора ви. Ако сте от тези, които, прочитайки за вредата от алкохола, са се отказали от четенето, но пък все още имате достатъчно книги у дома, пак може да си намерите някоя полезна идея тук.

Карл Лагерфелд например е толкова запален по четенето, че създаде парфюм с миризма на мастило и хартия. Библиотеката му (на първата снимка) е с внушителен брой книги, а дизайнът ѝ е зашеметяващ. Само 90% от него обаче са самите книги. Ако имате излишна стая, идеята да я превърнете в библиотека, място за четене, а защо не и кабинет, е чудесна. Ако пък нямате, използвайте това, с което разполагате.

Не забравяйте, че библиотеката може да се превърне в един от най-интересните декоративни елементи в дома ви. Това зависи изцяло от вас. Ако решите да я направите до самия таван, снабдете се с красива стълба с колелца, която освен че ще ви позволява да стигате до горе, ще допълни стилно интериора ви.

Цветовете и материалите също са от огромно значение. Не правете компромиси, защото така е по-лесно. Ако не можете да си харесате подходящо решение в търговската мрежа, просто се обърнете към фирма, която ще направи точно това, което си представяте. Да не говорим, че ще имате пълна свобода при избора на цвят, материал, както и пълен контрол над качеството. Тук може да пуснете въображението си на воля и, без да се страхувате, да осъществите всяка своя идея. Няма невъзможни неща, така че – действайте.

Разбира се, всеки има собствено виждане за това какви книги да чете. Само ще вметна с усмивка един цитат на Чарлз Колтън, който казва: „Някои книги не изискват от читателя никакво мислене по простата причина, че са били написани по същия начин.”

3763 | 21 авг 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате