Осветлението в дома ни

16 авг 2013
Снимка: onekindesign.com

Начинът, по който изглежда един дом, зависи от няколко основни фактора. Собствениците обикновено отделят най-голямо внимание при избора на мебелите, цветовете на стените или подовите настилки. Често обаче пренебрегват огромното значение на осветлението. Правилно поставеното осветление има силата да моделира пространството по ваше усмотрение. С помощта на светлината можете да създадете неповторима атмосфера в дома си и да създадете уютна и красива среда с обособени кътове и топло излъчване.

На пазара има цяло море от осветителни тела. Можете да намерите практически какво ли не. Възползвайте се, защото осветлението не е по-маловажно от дивана или паркета. На практика атмосферата и видът на зле осветеното помещение могат да бъдат напълно съсипани, независимо колко красиви и скъпи мебели, настилки и вещи имате в него. Както и точно обратното – с помощта на осветлението можете да прикриете дефекти или да акцентирате на определени части, които намирате за красиви.

Седнете спокойно в помещението, което обзавеждате в момента. Сипете си чаша вино и разгледайте това, което сте направили до момента. Ако не всичко е готово, представете си го (затова ви е чашата вино). Не бързайте. Представете си възможно най-живо как бихте искали да изглеждат отделните кътове вечерно време. Това светкавично ще ви насочи към правилното решение. Един съвет: не се опитвайте да си представяте осветителни тела, които вече сте виждали в някой магазин, а пуснете въображението си в действие и „осветете” помещението, точно както ви се иска. Едва след това се опитайте да намерите в търговската мрежа това, което вече сте си представили. Водете си записки, няма да са ви излишни.

Няколко основни акцента:

Антрето

Независимо от размера на антрето, не забравяйте, че това е първото поред помещение в дома ви. Осветлението трябва да е добре планирано. Когато някой влезе в дома ви, трябва веднага да се почувства добре дошъл. Светлината има голяма роля за това. Помислете дали имате огледало – ако имате, застанете пред него и преценете откъде трябва да ви облива светлината така, че да можете да се огледате изцяло, без върху вас да падат сенки, да се виждате „наполовина” или да се налага да се въртите под страннен ъгъл, за да видите някоя част от себе си.

Холът

Хубаво е кътовете за сядане, независимо колко са във вашия хол, да бъдат със собствена светлинна „атмосфера“. Това условно разделяне на различните части на хола ще донесе уют и ще подчертае индивидуалността на всяко кътче. Ако имате предмети, картини или цветя, които искате да изпъкнат – осветете ги подходящо.

Трапезарията

Централната част тук е масата – осветете я с красив висящ абажур в подходящ стил и с топла светлина. Това ще е едно от най-забележимите бижута в това помещение, така че не се страхувайте да бъдете смели в избора си.

Кухнята

Тук имате няколко основни неща за осветяване, измежду които особено важни са плотът, върху който работите, и печката. Поставете такова осветление, че докато режете нещо на дъската например, да не си правите сянка с ръцете или тялото. Същото важи и за печката. Приготвянето на храна ще ви стори далеч по-приятно, ако виждате точно какво правите.

Спалнята

Това е мястото, където релаксирате и прекарвате доста време. Нощните лампи са задължителни. Преценете ъгъла на светлината, подходяща да четете спокойно, и изберете лампата по този критерии. Ако имате тоалетна масичка, поставете такова осветление, че когато седнете пред огледалото ѝ, да се виждате идеално. Помислете и за картините по стените, някакви любими предмети или зеленина – добре осветени, те могат да внесат особено приятна атмосфера в спалнята ви и сами по себе си да се превърнат в уютни и красиви акценти.

Детската стая

Отново задължителната нощна лампа, избрана на същия принцип. Хубаво е да имате и една странична лампа с мека и слаба светлина, която да може да оставяте светната през нощта, ако се налага. Кътовете за игра, писане на домашни и учене също трябва да бъдат осветени добре. Лампата на бюрото на детето е от огромно значение. Отново е важно светлината върху тетрадката или листа да пада така, че детето да не си прави сянка с ръка, докато пише.

Банята и тоалетната

Тук имате няколко акцента – огледалото, душа, ваната, самата тоалетна. „Светнете“ огледалото така, че да виждате перфектно всеки квадратен сантиметър от лицето си. Душът може да се размине с по-силна светлина, но ваната е място за релаксация, така че помислете какво би ви допаднало като осветление и използвайте ключовете, регулиращи силата на светлината. По-меката и приглушена такава е за препоръчване, когато си взимате вана, заедно с няколко ароматни свещи (и те са осветление, нали?!). Тоалетната също е много важна, затова си осигурете приятна светлина, падаща отгоре. Защо отгоре, ще кажете. Ако сте от хората, които вместо: „Отивам до тоалетната” казват: „Отивам до библиотеката”, ще е много по-добре да имате добра светлина.

Килерът, мокрото помещение

Ако имате килер и мокро помещение, поставете осветлението си така, че да виждате всичко, което се намира вътре, без никакво затруднение. Обикновено тук по-силната светлина е добра идея. Тя трябва да ви дава възможност да прочетете и най-ситния текст върху пакета, намиращ се на най-отдалечения рафт. Това в случай, че не сте си забравили очилата в хола, разбира се.

Терасата, балконът

Ако използвате терасата и/или балкона си по предназначение, помислете за приятно, меко осветление. Външните лампи, акцентиращи върху зеленината, са чудесна идея. Независимо какъв е стилът на терасата ви, кътовете за сядане трябва да си имат „собствена“ светлина, било то и само един фенер. Свещите тук също са за препоръчване, но къде пък не са.

3852 | 16 авг 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате