Лампа от зелени водорасли

09 окт 2013

Френският бихомик Пиер Kалея смая дизайнерите по света, като създаде първата напълно финкционираща лампа от зелени водорасли. Освен че свети, без да ползва електричество, изобретението поглъща и вредния въглероден диоксид от стаята.

Дизайнът на лампата е много стилен, напомня на цилиндричен аквариум, пълен с красиво светеща вода. Отблясъците ѝ са в целия спектър на зеленото и успокояват умореното зрение, а оттам – и психиката на хората.

Енергията, с която лампата на Kалея се захранва, идва от собствената фотосинтеза на водораслите. Тя е конструирана така, че може да складира част от тази енергия за по-късно включване. Според самия изобретател лампата му е достатъчно силна, за да осветява модерното жилище или пък да свети в двора или в гаража. Излъчва мека разсеяна светлина. Биохимикът изчислил, че мощността ѝ е колкото на 40-ватова крушка.

Новият писък на зелената мода хвърли екоактивистите във възторг, защото Пиер Kалея твърди, че продуктът му яде за една година толкова въглероден диоксид, колкото 150 – 200 дървета.
 

2056 | 09 окт 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате