Нестандартен коледен календар

13 дек 2012

За децата очакването на Коледа е особено вълнуващо, ако могат реално да отброяват колко време остава до деня (което не намалява въпросите "Колко още остава?", но е по-лесно човек да посочи календара, на който детето отброява само всеки изминал ден).

Какво ви трябва:

  • картончета от тоалетна хартия
  • разноцветна креп-хартия
  • ножица
  • тиксо
  • малко свободно време

Време за изработка: около 1 час.

Приготовлението на календара е елементарно: отрязвате парче креп хартия с достатъчно голям размер, за да останат "уши", за които да ги окачите нависоко. Изглеждат като бонбони, което ги прави още по-привлекателни. Хартията може да е и обикновена хартия за апликации, но тя не е толкова ефектна; ако нямате крепхартия, опаковъчна хартия за подаръци също ще стои красиво.

Вътре в бонбонения коледен календар 'пълнежът' е по ваш вкус: можете да сложите 24 различни дейности, по нещо за вършене всеки ден; можете да сложите дребни подаръчета, ако не ви притеснява, че така детето може да изгуби вкуса на очакването на коледните подаръци, или можете да комбинирате и двете неща.

Подаръчетата и активностите могат да са всякакви, според  това, на какво се радва детето ви – малък комплект за апликация, печатчета с коледни мотиви, фиби и ластици за момиченцата, тефтерче за писане; разходка в музей, правене на сладки, мързелива телевизионна вечер, посещение при баба и т.н.

След като сложите подаръчето или листчето с надписана дейност за този ден, внимателно загърнете крепхартията около ролката: тази хартия е тънка и лесно се къса. Облепете с тиксо или с бързодействащо лепило. Единия край на 'бонбона' завържете с конец, на който оставете дълъг край, за да можете да го окачите. Ако предпочитате да наредите всички 'бонбони', вместо да ги окачвате, конецът е излишен.

Можете и да ги номерирате, ако искате определени дейности да се паднат в точен ден, освен ако не обичате изненади. След една година с активности в календара, които се падаха в произволен ред и се случваше да не съм готова за тях, вече задължително надписвам календара с дати. Държа втори списък с разграфени активности по дни на скришно място, за да съм готова, ако активността за деня изисква мое участие или някакви по-различни материали.

Повечето хора нямат събрани ролки от тоалетна хартия, затова можете да изкормите 24 рула - след това употребата им лекичко се затруднява, защото по-трудно запазват формата си без твърдата среда, но това е дребно неудобство. А можете, разбира се, да си направите 24 рула сами, от картон и лепило.

Приятно отброяване до празниците!

4479 | 13 дек 2012

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате