Цветя на празничната маса

18 сеп 2012
Снимка: .sxc.hu

Кои цветя са подходящи за празничната маса и как да ги съчетаем с останалите елементи?


Цветята трябва да се съчетават с покривката и сервизите. Могат да имат съвсем лек аромат – никакви мимози, фрезии, туберози или гардении с упойваща миризма. В трапезарията трябва да ухае на поднесените на масата блюда.
На бялата покривка подхождат цветя в бели или пастелни тонове. За вилата са по-подходящи полски цветя, анемонии, иглики и рози от градината. Никакви скъпи или екзотични цветя!

Има много начини да се подреди букет за масата. 

В града

Трапезариите в градските домове по правило не са с много големи размери и букетите трябва да са ниски, за да не скриват лицето на седящите отсреща. Обикновено ги подреждат на дълъг овал в центъра на масата или поставят един букет в центъра и два в съседство, заедно със свещниците. За интимна вечеря може да наредите няколко чаши за шампанско с различни размери и във всяка от тях да поставите по една роза.
В кръглите вази се аранжират кръгли букети от рози, божури, хортензии, поставят се по средата на масата.
В широките чаши и кашпи цветята се втъкват в мъх или кензан, покрит с цветни камъчета за устойчивост на букета.
В красива купа от сребро или порцелан, поставена в центъра на масата, може да се подредят нарциси, шибои, лютичета с нежна зеленина.

На вилата

През зимата е добре на масата да има кошничка с различни растения. Може да се постави и саксия, боядисана в цвета на покривката или сервиза, намазана за блясък с ленено масло.
През есента може да използвате обагрени листа от дърветата, папрат, бръшлян. Забавни са букетите от плодове и зеленчуци – патладжани, репички, чушки, лимони и др., в които са прибавени анемонии и листа.

На Коледа

Очарователни букети се получават от коледните звезди, украсени със зеленика, а също и при смесването на сухи и живи цветя.

2157 | 18 сеп 2012

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате