Боядисване на великденски яйца с натурални бои

28 апр 2013
Снимка: Gagitta

Всяка година с наближаването на Великден си задавам въпроса – не мога ли да боядисам яйцата без готовите бои? Проучвам, събирам материали, но не се решавам да опитам. Тази година е специална за мен, понеже ще боядисвам с малкото ми момиченце и макар на боята да пише, че е безвредна, като майка си имам едно наум.

От всички събрани материали от изминалите години установих, че:

 • Боядисаните с натурални бои яйца са по-бледи, затова трябва да се изберат възможно по-бели яйца, за да си личи боята.
 • Макар да не са толкова ярки, багрилата, които се използват, са безвредни и дори да проникнат през порите на черупката, са безопасни.
 • При боядисването с натурални бои се изисква предварителна подготовка. Нужно е да си набавим различни суровини. Някои от тях изискват време за приготвяне или се приготвят от предния ден.
 • Яйцата престояват в боята по-продължително време, в сравнение с масово разпространените бои.

Подготовка на боите

След като сварим яйцата и ги извадим от горещата вода, можем да я използваме за приготвяне на боите. Така пестим енергия за ново затопляне на водата, пестим и малко вода. След като ще работим с бои, нужно е да предпазим дрехите и ръцете си, както и при боядисването със синтетични бои. Помнете, че в миналото с тях са се боядисвали различни тъкани, така че е редно да предпазим покривката, дрехите и ръцете си.

За всеки цвят избираме купа, в която можем да потопим няколко яйца едновременно. Слагаме в купата 1/8 оцет, след като водата изстине, но не напълно, ами да е леко топла. Това се прави с цел да се фиксира боята към черупката на яйцето.

Червена боя

Нарязваме на резенчета червено цвекло. Поставят се в купата и се заливат с врялата вода. След като водата изстине, добавяме и оцет. В така получената боя яйцето престоява различно време. Колкото по-продължително се намира в боята, толкова по-наситен ще е червеният цвят. При по-кратък престой той ще е по-блед или розов.

Ако разполагаме с малини или червени боровинки, можем да ги използваме. Важното е да не са замразени, а свежи! Смачкваме ги и ги заливаме с водата с добавения оцет. Трябва да престоят така поне 12 часа преди боядисването.

Синя боя

За синия цвят се използват сини боровинки или червено зеле. Поставяме боровинките в купата. Заливаме с вряла вода и след като напълно изстине, прибавяме оцета и можем да боядисваме. Ако използваме червено зеле, е необходимо листата да се поставят във вряща вода. След 10 мин. сместа се сваля от котлона и като изстине, се прецежда и добавя супена лъжица оцет.

Кафява боя

½ чаша смляно кафе се залива с вряла вода, след като изстине, се добавя оцет.
На 6-8 глави стар лук се вземат само сухите люспи и се заливат с вряла вода. След като водата изстине, се добавя оцет и яйцата се поставят в сместа.

При оцветяване с лук лично аз постигам най добри резултати, ако суровите яйца се сложат да врат със самите люспи. Цветът става наситен и не е необходимо да се добавя допълнително оцет. Подходящо е за по-тъмни яйца с петънца.

Жълта боя

Поставете 3 супени лъжици суха куркума в разтвора вода+оцет. След 10 – 15 мин. поставете яйцата за боядисване. Трябва да се внимава, понеже много боядисва тъканите и може да направи ръцете ви жълти.

Зелена боя

Поставете две супени лъжици зелен чай  на прах и залейте с вряла вода. След като изстине сместа, добавете оцет.
За по-наситено зелено се препоръчва обелките на 6 червени лука да поврат за 15 минути. След това сместа се охлажда, после се прецежда и към нея се добавя оцет.

Сварете в малко вода спанак. След като изстине, прецедете и сложете оцет в сместа.

Бронзово

Оставете две супени лъжици семена от копър да поврат за около 15 – 20 минути. След като сместа изстине, прецедете и добавете супена лъжица оцет.


Тази година мисля да приготвя боите си по описаните от мен техники. Надявам се яйцата да станат красиви, макар и по-бледи. 
Надявам се, ако имате опит или използвате някои от боите, описани в статията, или намерени от вас самите, да споделите.

4696 | 28 апр 2013

Facebook коментари

Добави коментар

3 коментара

 • 2013 04 29 #1
  Бу  ЛЛЛ лидер, IBCLC Lactobacillus Bulgaricus 

  С куркума почти не се получава, но с кимион - става прекрасно жълто.

 • 2013 04 29 #2
  Dani Vasileva   

  Благодаря, ще пробваме и двете!

 • 2013 05 06 #3
  Dani Vasileva   

  Ето какво стана при нас;
  Добро червено получихме от сок от червено цвекло, без да се разрежда.
  За зелено ползвахме спанак , като яйцата се вариха в него, но стана много бледо.
  Хубаво жълто стана с кимион.
  С другите бои не сполучихме. Мисля че не намерихме правилния начин , за оцветяването с тях.
  Както всяка година, така и тази най-ефектни станаха яйцата с лучени люспи.
  За по-голям ефект дъщеря ми нарисува яйцата с моливи и детски пастели докато бяха топли.

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате