Интересни идеи за тиквени фенери

31 окт 2013
Снимка: scx.hu

Ако сте решили да се включите в отбелязването на Хелоуин, вероятно освен маскарадните костюми, ще пожелаете и да декорирате дома си. Ако към декорацията искате да добавите и тиквен фенер, можете да направите наистина интересни дизайнерски решения, освен класическия фенер – озъбено (или усмихнато) лице.

Как да започнете:

  • Изберете тиквата внимателно – да стои стабилно и да е симетрична.
  • Размерът е от значение – не в оня смисъл, но ако тиквата ви е малка, когато поставите чаена свещ вътре, тя ще обгори вътрешността ѝ.
  • Внимателно отрежете „капак“ в горния край с дръжката, като срезовете трябва да са под лек наклон, за да можете после да го поставите обратно на място.
  • Почистете вътрешността от семките.
  • Наложете шаблон на желаната декорация и маркирайте по повърхността на тиквата или нарисувайте в свободен стил желаното.
  • С остър, тънък нож изрежете по така очертаните контури.
  • Поставете чаена свещ, запалете и готово!

Някои интересни идеи за изрязване на тиквени фенери 

Тиква с послание. Ще отнеме много време да изпишете съобщението си, но пък е забавно. Може да е класика, тип „омъжи се за мен” или неординарно – „светим си с тиквен фенер, пак забрави да платиш тока!”

 

Не е нужно тиквата да е изцяло прорязана – като отстраните само част от кората, без да засягате месото отдолу, светлината ще просветва, без да е открита, и ще има чудесен ефект.

Тиква със силует. Пригответе силуета на хартия, очертайте по повърхността на тиквата и след това внимателно изрежете с остър нож.

Тиквени човечета. С помощта на малки и големи тикви можете да направите интересни фигури. С тикви – кратунки също може да се експериментира. Тиквата може да се употребява и като декорация, не само със запалена свещ за фенер.

Франкен-тиква

Тиква-канибал. Идеен проект за тиква, ядяща други тикви.

 

Тиквите за декорация могат лесно да се украсят не само с изрязване, а и с черен маркер или дори самозалепващи гланцови листа. Тогава тиквата ще се запази съвсем свежа и може да се изяде с чиста съвест след Хелоуин.

Черни страшни тиквени фенери. Тиквите са боядисани в черно отвън, което многократно усилва драматичния ефект от зловещия фенер…

Тикви-вампири. Това не е фенер, но е страхотна идея за декорация – постига се много лесно с чифт пластмасови вампирски зъби и забучени подходящи очи – например зърна розов пипер.

Парти-тиква. Добре, това не е фенер…, но е забавно. Изрежете върха, почистете семките, декорирайте отпред по желание, напълнете с подходящо питие, поканете приятели…

Мини тиквени фенери. С помощта на светещи лампички (гирлянд) за външно ползване и малко сръчност можете да осветите и най-малките тикви без опасност да изгорят. В този случай, освен изрязаната горна част, пробийте и малък отвор в долната част на тиквата. Мушнете вътре една лампичка и прикрепете с тиксо. По този начин тиквите – фенери не стават за разнасяне, но можете да украсите тераси и прозоречни первази с тях.

Тиквени декорации за есента. За да се запази тиквата свежа за по-дълго време, по-добре е да не наливате вода директно в нея, а да поставите ваза вътре (тогава дори можете да изядете тиквата след като е стояла ден-два за украса)

4790 | 31 окт 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате