Как и с какви инструменти да монтираме ламиниран паркет

20 ное 2012
Снимка: ohiorusticlogfurniture.com

Как и с какви инструменти да монтираме ламиниран паркет вкъщи?

Добре е да оставите пакетите с ламината 48 часа преди монтажа в помещението, в което ще го монтирате. Така паркетът ще се адаптира към температурата и влажността на въздуха и няма да се раздуе или свие след монтажа.
            
Основата, върху която ще полагате ламината също е много важна. Тя трябва да е достатъчно равна и да е добре почистена. Ако по пода има неравности по-големи от 3 мм, трябва да ги отстраните, ако са много и големи, трябва да направите замазка на пода. Има различни видове саморазливни замазки.

Можете да полагате ламиниран паркет върху стар естествен паркет или върху друг ламинат, бетон или други твърди настилки, но не и върху килими, мокети и балатуми. Не е добре да поставяте ламиниран паркет в помещения с висока влажност на въздуха (бани, тоалетни, сауни и др.) Ако искате ламинат в кухнята, то задължително трябва да си закупите силикон клик-гард. Той се нанася по тънката страна на клик системата и не допуска попадането на вода между сглобките.

Има няколко вида заключващи системи при ламинирания паркет: нут и перо, лок, клик и туин-клик.

Най-лесна система за монтиране е системата туин-клик. Това е двойна клик система по напречната и надлъжната страна на ламинирания паркет. Лесна е за монтаж и демонтаж, не изисква лепило и пристягащи колани при самия монтаж.

снимка: sophisticatededge.com

Необходими инструменти за монтажа:


- ръчен трион за дърво или зеге
- чук (за предпочитане - гумен)
- метална скоба за монтиране на последните панели
- клинове за фиксиране на ламинираните плоскости на разстояние от стената
- метър (рулетка) и молив за оразмеряване при изрязването


Необходима ви е и подложка, върху която ще полагате ламината, както и полиетиленово фолио. Полиетиленовото фолио се поставя под подложката, за да изолира влагата в помещението от към пода. Върху него се поставя подложката, тя може да бъде обикновена, коркова или битумна (топло и шумо изолация). Независимо каква подложка изберете, трябва да я залепите една за друга, за да не се размества при монтирането на паркета. След като поставите и подложката, можете да преминете към монтирането на ламинирания паркет.

Преди да започнем с монтажа, поставяме фиксиращите клинове до стената. Целта е ламинатът да се монтира на 15-20 мм.от стената, за да може да се свива и разширява и така да се избегне надигане на плоскостите след монтажа. Ако не спазите това изискване, има реална опасност вашият паркет да се раздуе в последствие. След като сложите фиксиращите клинове сте готови да редите паркета.

снимка:paultarver.wordpress.com

Полагайте панелите надлъжно, спрямо източника на светлина в помещението, за да не си личат фугите между отделните плоскости. Ако помещението е по-дълго от 8-10 линейни метра, слагайте преходници, за да компенсирате разширяването и свиването на паркета. Поставете първия панел плътно до клиновете, след него кликнете към челото на първия панел, втория панел. Минавате към втория ред след като сте довършили първия. Ламинатът се реди като тухлена стена, изрязвате част от един панел и я слагате за начало на втория ред, после към челото му кликвате цял панел и по-същия начин всеки следващ ред до края на помещението. Там, където е необходимо да се изрязва около тръби и тн.,оразмерявайте си дупките които ще обикалят тръбите и с помощта на зегето ги изрязвайте. На инструкциите в пакета също е показано как лесно да изрежете дупките. Последната дъска/панел в помещението се поставя с помощта на металната скоба. Тя е Z образна, захващате панела от края му със скобата и го кликвате към челото на предния панел и към надлъжната страна на панела до него.

След като монтирате и последния панел в помещението, почиствате хубаво с прахосмукачка и сте готови за поставяне на первазите и преходните лайсни при вратите.

libertyflooringltd.co.uk


Надявам се да съм била полезна.

9627 | 20 ное 2012

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате